Gemeente Terneuzen

van start

Project voor 'ambassadeursbij' van start

Een bijzondere bij krijgt in Terneuzen extra aandacht. Op maandag 5 december 2011 om 10.00 uur wordt om die reden gestart met de uitvoering van het project `Knautiabij biotoop St. Anna, Terneuzen'.

De zogeheten Knautiabij is zeldzaam en komt slechts op enkele plekken in Nederland, waaronder Terneuzen, voor. Het is de grootste zandbij in West-Europa en bezoekt voornamelijk bloemen van de kaardenbolfamilie, vooral beemdkroon (knautia arvensis). Het voortbestaan van de bij in Terneuzen wordt bedreigd.

De gemeente Terneuzen wil zorgen dat de bijzondere bijsoort kan blijven voortbestaan in Terneuzen. Daarom heeft de gemeente gekozen om de bij als zogenaamde ambassadeurssoort aan te wijzen. Dit komt mede uit het feit dat Terneuzen lid is geworden van de landelijke en de Zeeuwse Coalitie biodiversiteit.

De gemeente heeft ervoor gekozen de inspanningen ten behoeve van de Knautiabij op te nemen in de plannen voor het landschap. Het werk voor de bij is daarom een deelproject geworden van het Landschapsuitvoeringsplan (LUP) in het kader van het project Zeeuws-Vlaamse kanaalzone. Dat plan moet er voor zorgen dat de kwaliteit van het landschap wordt behouden en verbeterd.

Het deelproject voor de bij bestaat uit verschillende ingrepen in het landschap. Zo wordt de leefomgeving (biotoop) waar de Knautiabij nu voorkomt langs de N290 bij Terneuzen, gekopieerd naar de binnenberm om zo de leefomgeving van de bij te vergroten.

Start werkzaamheden

Op maandagochtend 5 december aanstaande start Stichting Landschapsbeheer Zeeland met het uitvoeren van de werken om de biotoop van de Knautiabij uit te breiden en te verbeteren. Locatie: ter hoogte van kruispunt St. Anna in Terneuzen (middenberm N290, voorheen N61).