Persbericht van BU Business Information

PERSBERICHT

Schrijftechnieken Nederlandse columnisten onder niveau

De schaarse literatuur die er over columns bestaat, is het erover eens: er zijn vrijwel geen columnregels - en als ze er al zijn, dan zijn ze er om door de eerstvolgende column doorbroken te worden. Toch is het een misvatting om te denken dat als je kunt schrijven, je ook een sterke column kunt voortbrengen. In de praktijk gaat het bij Nederlandse columnisten nog weleens mis. Dat concludeert taalexpert Eric Tiggeler in het nieuwe boek 'Check je column'.

Tiggeler schreef 'Check je column' samen met co-auteur Anne Boerrigter. Sommige columnisten en bloggers maken zich er volgens hen te gemakkelijk vanaf. Wellicht doordat columns (en het digitale vriendje van de column, de blog) gezien worden als een 'vrij genre'. 'Toch zijn er wel degelijk adviezen voor columnschrijvers te geven,' meent Boerrigter. 'We vinden immers de ene column sterk, en de andere niet. Waar zit 'm dat dan in?'

Geheim columnrecept
Er bestaan geen columnregels met succesgarantie en er is geen geheim columnrecept. Maar wat onderscheidt columnisten als Youp van 't Hek en Sylvia Witteman van de middelmaat? Waarin verschillen goede columns van slechte? En waarom vinden we Martin Bril zo goed? Door columns te analyseren, valt er veel te ontdekken. 'Wat opvalt is dat goede columnisten hun verhaal helder weten te structureren, duidelijke schrijfkeuzes maken en heel bewust slimme schrijftechnieken gebruiken,' somt Boerrigter op. 'Je ziet de stijlmiddelen en trucjes duidelijk terugkomen - althans, als je ze kent.' Daarom vinden Boerrigter en Tiggeler dat iedereen bekwamer kan worden in het schrijven van columns.

Minder goede columns
'Dat er ook minder goede columns zijn, spreekt voor zich. Anders hadden we niet de noodzaak gezien om Check je column te schrijven,' licht Tiggeler verder toe. 'De bedoelingen zijn goed, maar columnisten benaderen het schrijven van een column misschien nog te naïef. Dat heeft wellicht ook te maken met onduidelijkheid over het genre. Een column is geen dagboekfragment of nieuwsbericht. In corporate magazines, maar ook in bladen als de Grazia en de Metro zien we dit nogal eens misgaan. In de Volkskrant en NRCnext komen we daarentegen weer veel goede columns tegen. Persoonlijk, origineel en stilistisch sterk.'

Eerste boek over columns
Hoewel columns een populair genre vormen en veel fanatieke lezers hebben, bestonden er tot op heden geen Nederlandse boeken over het hoe van columns schrijven. Check je column is onderhoudend geschreven en bevat smakelijke voorbeelden. Van briljante, slechte, lieve en bijtende columns, uit bladen, uit kranten en van internet. Kijk voor meer info - zoals een inkijkexemplaar en een minichecklist voor columns - op www.columntips.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.academicservice.nl
Bijlage:
* schrijftechnieken columnisten onder niveau anp defdocx




Razende Robot Reporter