Universiteit Nyenrode

Actie van Nederlandse bedrijven tegen erosie concurrentievermogen

Friday, December 02, 2011
PERSBERICHT

Nederlandse bedrijven moeten nu in actie komen tegen de erosie van hun concurrentievermogen. Dat constateerden bestuurders van circa 50 Nederlandse ondernemingen tijdens een besloten rondetafelconferentie bij de Nyenrode Business Universiteit. Aanleiding voor de conferentie was de publicatie van het boek `Ster-ondernemingen. Vijf strategieën in een veranderend business landschap', van Hans Bakker en Michiel Boersma.

Geconstateerd is dat bedrijven bij het verstevigen van hun concurrentiepositie, waardoor zij de werkgelegenheid in Nederland veiligstellen, niet op de overheid kunnen vertrouwen. De overheid is bezig met bezuinigen en mist een consistente langetermijnvisie. Ook de financiële sector helpt niet. Die kampt zelf met grote structurele problemen. 80% van de ondervraagde bestuurders ziet het onderwijs als de grootste belemmering voor de toekomstige ontwikkeling van hun onderneming.

Bakker en Boersma adviseren daarom Nederlandse bedrijven het initiatief naar zich toe te trekken en ondernemingsclusters te organiseren. In de ondernemingsclusters participeren klanten en leveranciers van een onderneming, maar ook financiers, kennisleveranciers en in faciliterende zin de overheid. Alleen via. deze clusters kunnen Nederlandse ondernemingen blijvend concurreren met de rest van de wereld en het hoofd bieden aan de crisis in Europa. De overname van C1000 door Jumbo of het bod op Wavin door Mexichem laten zien dat er meerdere wegen zijn om de strategie aan te passen aan de zich snel wijzigende omstandigheden. De auteurs presenteren vijf mogelijke strategische opties hiervoor in hun boek.

De deelnemers aan de rondetafelconferentie constateerden verder dat Nederlandse ondernemingen die de ambitie hebben `Steronderneming' te zijn, zullen overleven. Zij hebben daarvoor een sterk internationaal georiënteerd management nodig, dat over de juiste kennis en ervaring beschikt. Nederlandse ondernemingen kunnen alleen succesvol blijven als hun managers en medewerkers , maar ook de Nederlandse jongeren zich blijven ontwikkelen. Innovatie vereist state-of-the-art kennis.

Nyenrode Business Universiteit - als platform voor het Nederlandse bedrijfsleven - heeft besloten om Nederlandse bedrijven te ondersteunen bij het creëren van kansen. In overleg met de ondernemingen worden specifieke workshops en programma's ontwikkeld, die hen helpen concurrerend te blijven of te worden. Tevens wordt een platform voor bestuurders van Nederlandse ondernemingen geboden om de dreiging van de recente crisis te weerstaan.

EINDE BERICHT

- - - -

Noot voor de redactie,