Universiteit Nyenrode

'Europa moet fiscale problematiek systematischer aanpakken'

Friday, December 02, 2011
Hoogleraar effectiviteit van het toezicht pleit voor ingrijpende verandering internationale samenwerking

PERSBERICHT

Lisette van der Hel, hoogleraar effectiviteit van het toezicht aan de Nyenrode Business Universiteit, pleit in haar oratie voor een ingrijpende verandering van de internationale samenwerking rond fiscale problematiek. Het moet systematischer en samenhangender, vindt zij. Zij stelt voor een Europees Compliance Risk Management (ECRM) systeem te ontwikkelen. Hierin ontwerpen de 27 lidstaten een gemeenschappelijke strategie en aanpak voor het Europees fiscaal toezicht. Van der Hel constateert dat het gebrek aan eenduidigheid in het fiscaal toezicht in Europa leidt tot hogere administratieve lasten voor het bedrijfsleven en tot belastingfraude.

Van der Hel stelt voor dat toezichtorganen `verbeterde relaties' met multinationale ondernemingen aangaan en dat er in Europa gezamenlijke belastingcontroles (joint audits) worden uitgevoerd. Dit moet leiden tot efficiënter en effectiever toezicht. Bijvoorbeeld doordat multinationale ondernemingen maar één keer informatie hoeven te verstrekken en er geen meervoudig toezicht plaats vindt. Ook leidt het tot een betere informatiepositie voor belastingdiensten en daarmee tot een betere samenwerking in Europa.

Zij denkt dat de invoering van een dergelijke werkwijze, vooral in de huidige situatie, zeer haalbaar is. "Hoewel de lidstaten van de EU in veel opzichten verschillen en deels nog zeer verschillende wet- en regelgeving hanteren, zijn de huidige problemen in Europa zo groot, dat ze als katalysator zullen dienen om de samenwerking in het toezicht een impuls te geven", stelt zij in haar inaugurele rede. "Het samenwerken via ECRM maakt het Europees fiscaal toezicht niet alleen eenduidiger, het zou ook de ontwikkeling van het nationale fiscale toezicht in de afzonderlijke lidstaten ten goede komen."

De leerstoel van Lisette van der Hel is onderdeel van de toezichtacademie van Nyenrode. Die richt zich op het ontwikkelen van effectievere en efficiëntere vormen van overheidstoezicht De belastingdienst participeert in de toezichtacademie. Van der Hel is daar werkzaam als strategisch adviseur op het gebied van handhaving en toezicht. Vanuit deze functie is zij ook lid van de interdepartementale Stuurgroep Handhaving en Gedrag. Ook is zij lid van de internationale Stuurgroep van het EU Risk Management Platform. Dat is een internationaal samenwerkings¬verband omtrent risk management, toezicht, effectmeting en gedragsbeïnvloeding. Alle EU lidstaten nemen daarin deel. Daarnaast is zij voorzitter van een internationale werkgroep die onderzoek doet naar tax gaps. De oratie van Lisette van der Hel vindt plaats op 2 december.

Over Nyenrode
Nyenrode Business Universiteit is de enige particuliere universiteit in Nederland. De organisatie werd in 1946 voor en door het bedrijfsleven opgericht. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op een carrière in een management-, ondernemers-, of accountantsfunctie binnen een internationale omgeving en hecht grote waarde aan sociaal bewustzijn en duurzaam leiderschap, met als motto: Leadership, Entrepreneurship, Stewardship.

EINDE BERICHT


--

Noot voor de redactie,