Unie van Waterschappen

Maandag, 5. December 2011

Waterschappen tevreden over toetsing veiligheid dijken

Eens in de 6 jaar worden alle grote Nederlandse waterkeringen, zoals dammen, duinen, dijken, sluizen, aan een grote inspectie onderworpen.

Op 29 november heeft de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu de Tweede Kamer op de hoogte gesteld van de inspectie naar de stand van zaken van de waterstaatkundige veiligheid. Uit het rapport blijkt dat niet alle waterkeringen aan de toekomstige strenge normen voldoen, maar dat er momenteel geen acute problemen zijn.

Meer waterkeringen getoetst

Bij de landelijke rapportage van de 3e toetsing wordt terecht aangegeven dat meer waterkeringen zijn afgekeurd dan in eerdere ronden: dat komt omdat er meer waterkeringen zijn getoetst. De keringen in Limburg zijn bijvoorbeeld voor de eerste maal getoetst. Voor een groot aantal afgekeurde waterkeringen is al gestart met verbeteringen.

Bestuursakkoord Water

De waterschappen en Rijkswaterstaat hebben de afgelopen tijd veel geïnvesteerd in beheer en onderhoud. Momenteel worden de afspraken van het Bestuursakkoord Water verder uitgewerkt, waarin staat dat Rijk en waterschappen samen de kosten voor versterking voor hun rekening nemen. Vanaf 2015 betalen zij beiden jaarlijks 181 miljoen euro.

Nieuw programma

Afgekeurde keringen worden in een nieuw programma aangepakt, zodat deze in de toekomst ook aan de strenge normen voldoen. Rijk en waterschappen werken in dit nieuwe programma nauw samen met het oog op een doelmatige uitvoering van de versterkingswerken. Een exacte raming van de kosten is nu niet te geven.

Kosten

In het verleden bleek vaak dat vroegtijdige ramingen regelmatig bijgesteld moesten worden. Daarom is het beter om pas met cijfers te komen als meer zicht is op de aard van de verbeterwerken. Afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden, kan het versterken van een kilometer dijk ruwweg tussen de 1 en 20 miljoen euro kosten.

Onderhoud

Op sommige plaatsen gaat het over het relatief simpel onderhoud van bij voorbeeld de steenbekleding. In andere gevallen gaat het bijvoorbeeld over de complexe inpassing in een stedelijk gebied. Welke kosten op welk plek moeten worden gemaakt, zal worden uitgezocht.