Gemeente Berkelland

Scharenborg: "Actief inspelen op demografische ontwikkelingen.."

Wethouder Leo Scharenborg: "Actief inspelen op demografische ontwikkelingen.."

Het aantal inwoners in de Achterhoek daalt de komende jaren.

Voor Berkelland verwachten we een afname van 45.000 inwoners nu naar 42.000 inwoners in 2025. Daarnaast verandert de samenstelling van de bevolking. Het aantal ouderen neemt toe en het aantal jongeren neemt af. Er zal dus zowel sprake zijn van krimp als van vergrijzing. "Geen reden om bij de pakken neer te zitten." zegt projectwethouder demografische ontwikkelingen Leo Scharenborg. "Als we alert op de ontwikkelingen inspelen zijn er juist kansen om in de toekomst goed in te spelen op de nieuwe omstandigheden."

Hoe schat u de gevolgen van de demografische ontwikkeling in?

"De demografische ontwikkelingen waar wij in de Achterhoek mee te maken hebben hoeven geen probleem te zijn als we maar tijdig op de ontwikkelingen inspelen. Als we niets doen krijgen we bijvoorbeeld te maken met leegstand, onverkoopbaarheid van woningen, verlaging van woningprijzen en problemen met woningfinanciering. Maar door wel wat te doen proberen we dergelijke ontwikkelingen te voorkomen. Het aantal woningen stijgt trouwens nog steeds, alleen minder snel.

Naast bevolkingskrimp die er binnen enkele jaren komt, is de vergrijzing (er worden minder kinderen geboren en mensen worden steeds ouder) nu al aan de orde. Nu is 24% van de bevolking onder de 20 jaar, en 18% van de bevolking ouder dan 65 jaar. In 2025 is 21% van de Berkellanders jonger dan 20 jaar, en 26% ouder dan 65.

In procenten misschien niet zo indrukwekkend. Maar de gevolgen voor de woningbouw, de zorgvoorzieningen, het onderwijs, de economie en het verenigingsleven zijn groot."

"De gevolgen voor de woningbouw, de zorgvoorzieningen, het onderwijs, de economie en het verenigingsleven zijn groot"

Hoe speelt u op de ontwikkelingen in?

"Te veel om op te noemen. Maar eerst in het algemeen. In ons coalitieakkoord `Samen Anders' geven wij aan dat de bevolkingsontwikkeling en de noodzakelijke bezuinigingen leiden tot een veranderende verhouding tussen overheid en samenleving. De (kleinere) overheid is niet meer de `alleskunner' van weleer. Bewoners, bedrijven, verenigingen, instellingen blijken meer bereid zelf zaken op te pakken. De overheid is één van de spelers in de samenleving. Soms loopt de gemeentelijke overheid voorop om oplossingen te bedenken. Maar net zo vaak is dat de vrijwilliger, de dorpsraad, het bestuur van een vereniging, de woningbouwvereniging of de politie. Het is als met een ploegentijdrit in de Tour de France. Ieder verricht om beurten kopwerk, zodat we gezamenlijk de vaart er in houden.

Demografische ontwikkelingen

Kunt u voorbeelden noemen hoe anderen dan de overheid zaken oppakken?

Neem mantelzorg en vrijwilligerswerk. Daar gebeurt ontzettend veel en vaak gaat het helemaal buiten de gemeente om. Geweldig wat mensen allemaal voor elkaar doen! Soms hebben wij wel direct met de vrijwilligers te maken. Zo levert Humanitas voor de zogenaamde `formulierenbrigade' vrijwilligers die cliënten begeleiden bij het invullen van formulieren van de Sociale Dienst. Het Alzheimercafé is een voorbeeld van eigen initiatief van eigentijdse zorg voor ouderen. Als het om het teruglopend aantal scholen en schoollokalen gaat ligt het initiatief in de eerste plaats bij het onderwijsveld zelf, hoewel collega Han Boer een actieve gesprekspartner is. De veranderende behoefte aan zorgaanbod wordt opgepakt door zorginstellingen. Het beheer van sportvelden en sportaccommodaties pakken sportverenigingen steeds meer op. Maar ook kulturhusen bijvoorbeeld. Er zijn binnen de portefeuille van wethouder Fred Mulkens initiatieven vanuit de bevolking om het eigen plantsoen veel mooier te beheren dan de gemeente dat zou kunnen. In ruil reiken wij als gemeente de planten aan. Woningbouwvereniging ProWonen heeft het initiatief genomen om samen met gemeente, bewoners en andere betrokkenen de wijken De Berg en De Koppel niet alleen op te knappen, maar ook aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden en vraag. In Neede hebben we het `Neede VIP-project' doorlopen waarbij samen met inwoners en bedrijven een visie voor de toekomst is opgesteld.

Kortom: Berkelland is hard bezig zich voor te bereiden op een andere bevolkingssamenstelling en een andere overheid. Dat kunnen we niet alleen, maar alleen samen. En er gebeurt op dat gebied al heel veel."

"De (kleinere) overheid is niet meer de `alleskunner' van weleer. Bewoners, bedrijven, verenigingen, instellingen blijken meer bereid zelf zaken op te pakken."

Berkelland in 2025 (enkele feiten op een rij)


· 3000 minder inwoners


· 15% minder mensen op de arbeidsmarkt


· 1 op de 4 inwoners ouder dan 65 jaar


· 1 op de 3 inwoners woont alleen