Gemeente Winterswijk

December Cultuurhistorisch erfgoed zeer belangrijk voor Winterswijk

Cultuurhistorisch erfgoed zeer belangrijk voor Winterswijk

5 december 2011
Het cultuurhistorisch erfgoed is voor Winterswijk een belangrijk onderdeel van de economische infrastructuur. Het Winterswijkse erfgoed levert een bijdrage aan omzet, werkgelegenheid en de waarde van woningen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente liet uitvoeren naar de opbrengsten van cultuurhistorie.

Economisch batenonderzoek cultuurhistorie Winterswijk

Aanleiding voor het uitgevoerde onderzoek is de komende herziening van de bestemmingsplannen Kom Winterswijk (exclusief het centrumplan), waarin ook cultuurhistorie een plaats moet krijgen. Winterswijk wilde daarom graag weten hoe belangrijk cultuurhistorie voor Winterswijk nou eigenlijk is. Wat levert het op? De onderzoeksresultaten zullen een rol gaan spelen binnen het algemene kader voor de herziening. Overigens zonder directe financiële consequenties voor eigenaren en gebruikers.

Meenkmolen

Voor het buitengebied is Winterswijk vergeleken met Zevenaar. Het centrum van Winterswijk is vergeleken met het centrum van Kerkrade. Uit de quickscan blijkt dat de totale jaarlijkse omzet die te herleiden is tot het erfgoed in Winterswijk bijna 10 miljoen Euro bedraagt. De jaarlijkse netto-opbrengst na belasting bedraagt 694.000 Euro. Het erfgoed genereert bovendien 420 banen. Daarnaast blijkt uit dit onderzoek en andere onderzoeken dat cultuurhistorie leidt tot verhoogde waarde van woningen.

Uit de vergelijking van Winterswijk met Mergelland blijkt dat Winterswijk nog groeipotentie kent. De omzet in de horeca is in Mergelland per inwoner ongeveer 4,5 keer hoger dan die in winterswijk. De omzet per hectare is ruim 7 maal zo groot. Weliswaar is Winterswijk geen Mergelland, maar uit de vergelijking is wel op te maken dat Winterswijk zeker nog groeipotentie heeft.

Samengevat is de conclusie dat cultuurhistorisch erfgoed omzet en werkgelegenheid genereert. Het zorgt voor een waardevermeerdering van woningen. En het draagt bij aan een prettig woon- en leefklimaat. De boodschap is simpel: Erfgoed levert geld op, wees er dus zuinig op!

Het batenonderzoek, "Erfgoed in Winterswijk, een andere weg" is uitgevoerd door het Arnhemse kenniscentrum Triple E.