Loveland Events verbijsterd over besluit burgemeester omtrent Loveland

Persbericht van Loveland Events BV

De in hart en nieren Amsterdamse organisatie Loveland Events organiseert sinds 1995 een gratis feest op Koninginnedag in de binnenstad van Amsterdam. Sinds 2010 vindt het evenement plaats in de Plantagebuurt op een omheind sportpark dat toegang biedt voor maximaal 5000 bezoekers. Loveland Events heeft onlangs te horen gekregen dat Loveland Queensday, net als de evenementen van Radio538 en SlamFM, moet uitwijken naar een locatie buiten de centrumring. De burgemeester ziet het evenement als risicovol, terwijl het een kleinschalig evenement is en er in de afgelopen 16 jaar nog nooit sprake is geweest van gevaar voor de openbare orde. De organisatie van Loveland Queensday tast dan ook in het duister over de reden van dit besluit.

Loveland Events is een Amsterdamse organisatie, organiseert uitsluitend evenementen in
Amsterdam, en haar bezoekers zijn grotendeels afkomstig uit Amsterdam. Loveland Queensday is sinds jaar en dag een vast onderdeel van Koninginnedag in Amsterdam; met dit gratis evenement wil de organisatie graag iets teruggeven aan de stad en haar inwoners.

Na een aantal jaar op de Nieuwmarkt een Koninginnedag evenement te hebben georganiseerd,
verplaatste Loveland Queensday zich in 2002 naar een ruimer opgezette locatie aan de Amstel; het zgn. Stoperaplein. Door de toenemende drukte in de binnenstad tijdens Koninginnedag en de daarmee toenemende bezoekersstroom die dit evenement aandeden tijdens het ' rondje centrum' voelde de organisatie zich niet meer veilig op deze plek. Door het openbare karakter was het niet mogelijk om eventuele raddraaiers van het evenement te verwijderen, crowd control uit te oefenen i.v.m. stuwing of gevaarlijke voorwerpen van het evenement te weren. Hierop heeft Loveland Events in 2010 een verzoek ingediend tot het omheinen van de locatie met hekken om zo de veiligheid van de bezoekers van het evenement te kunnen waarborgen. Toen dit verzoek werd afgewezen door de gemeente heeft de organisatie zelf besloten om in 2010 te verhuizen naar een locatie buiten het 'rondje centrum', namelijk het Sportpark Parkschouwburg aan de Plantage Parklaan.

De derde verhuizing van een evenement waarop in alle voorgaande jaren nog nooit negatief is geadviseerd door de betrokken diensten. Een verhuizing die de organisatie nota bene zelf heeft geïnitieerd i.v.m. veiligheid en openbare orde. Een goed voorbeeld doet volgen is dan misschien hier van toepassing m.b.t. de grote evenementen met landelijke uitstraling, die in de ogen van Loveland Events al jaren de veiligheid van bezoekers niet meer kunnen garanderen.

Sinds 2010 vindt Loveland Queensday met succes en zonder enige verstoring van de openbare orde plaats op Sportpark Parkschouwburg aan de Plantage Parklaan. Tot nu toe is dit de enige locatie geweest waar de organisatie de veiligheid van haar bezoekers heeft kunnen waarborgen tijdens het Koninginnedagfeest, enerzijds omdat de locatie zich buiten de centrumring bevindt, en anderzijds doordat er crowdmanagement kan worden toegepast en gevaarlijke voorwerpen kunnen worden geweerd van het evenement. In de twee jaar dat Loveland Queensday op deze locatie plaatsvindt is er geen enkele keer sprake geweest van de verstoring van de openbare orde, overschrijding van de toegestane geluidsniveaus of iets anders in deze trant.

Aangezien deze locatie zich niet binnen de centrumroute van Koninginnedag bevindt, moeten
bezoekers de locatie gericht opzoeken en er een behoorlijk stuk voor omlopen. Het is gebleken dat alleen de mensen die interesse hebben in het evenement bereid zijn deze omweg te nemen, wat de algehele sfeer ten goede is gekomen. De bezoekers van dit evenement zijn dus zeker niet de raddraaiers of 'comazuipers' waar in dit kader vaak over gesproken wordt, maar zijn overwegend Amsterdamse jongvolwassenen die een leuke Koninginnedag willen vieren met muziek waar zij van houden.

Loveland Queensday wordt vergeleken met evenementen met een nationale uitstraling, maar de
organisatie is van mening dat deze evenementen van een totaal andere orde zijn: een
lokaal/regionaal evenement voor 5.000 bezoekers met een specifieke muziekprogrammering voor beperkte doelgroep, tegenover een evenement voor 250.000 bezoekers met een landelijke
mediacampagne, televisie en radio-uitzendingen en een mainstream pop programmering.
Loveland Events organiseert relatief kleinschalige Koninginnedagevenement op professionele wijze zonder enige aanleiding voor het verstoren van de openbare orde of veiligheid. De organisatie tast daarom volledig in het duister waarom dit evenement tot een van de evenementen behoort die in het kader van de openbare orde en veiligheid niet meer mag plaatsvinden op deze locatie.

Links:
http://www.loveland.nl



Razende Robot Reporter