Gemeente Bergen op Zoom


Resten van Wouwsepoort blootgelegd

Bij de werkzaamheden in de Stationsstraat-West (naast V&D) zijn de resten blootgelegd van de Wouwsepoort die daar ooit gestaan moet hebben.

Aannemersbedrijf Gebr. Moerland stuitte samen met archeoloog Marco Vermunt en assistent-archeoloog Alexander van der Kallen op deze vondst. Volgens Marco vermunt was wel duidelijk dat ongeveer op deze plaats een stadspoort gestaan moet hebben, maar was de precieze plek tot nu toe onbekend. Waarschijnlijk gaat het hier om een zogenoemde `voorpoort' omdat de eigenlijk poort waarschijnlijk iets verderop moet liggen. De stadsarcheoloog krijgt tussen de graafwerkzaamheden door de tijd om een en ander in kaart te brengen.

Volgens Marco Vermunt stamt het bouwwerk (dat ooit net zo groot moet zijn geweest als de Gevangenpoort) uit 1330. Zeker is dat niet, want het bouwsel kan ook nog ouder zijn. Wethouder Ad van der Wegen liet zich maandagochtend ter plekke bijpraten over de vondst. Bij de resten van de muren is heel goed te zien dat er een forse poort gestaan moet hebben. Ook is in het gegraven gat goed zichtbaar dat op verschillende momenten bestrating is aangelegd in de huidige Stationsstraat. Zo kwamen Vermunt en Van der Kallen betrating tegen uit de 14de eeuw en bestrating uit de tijd rond 1600. Volgens projectleider Karen Flore betekent de vondst niet dat het werk niet door kan gaan. De planning om de straat voor de Vastenavendintocht 2012 gereed te hebben ligt vooralsnog op schema.