Politie Zaanstreek-waterland

Donkere Dagen Offensief weer van start

Zaanstreek-Waterland, 05-12-2011 o De politie Zaanstreek-Waterland is weer een Donkere Dagen Offensief gestart om de stijging van criminaliteit tijdens de donkere maanden tegen te gaan.

Criminelen slaan veelvuldig hun slag tijdens de donkere dagen, met een piek voor de feestdagen. Reden voor de politie om hier gericht actie op te ondernemen. Tijdens het offensief, dat loopt tot en met maart, zet de politie extra in op een aantal delicten.

Speerpunten van het offensief zijn: overvallen, woninginbraken en autoinbraken.

De extra maatregelen bestaan onder meer uit verscherpt toezicht op risicoplaatsen waar criminelen vaker toeslaan, de zogenaamde hotspots. De politie loopt goed zichtbaar rond in de gele jassen. Maar is ook onherkenbaar aanwezig, in burger. En er zijn gerichte acties per delict.

Overvallen

Om de overvallen te bestrijden wordt extra gesurveilleerd tijdens risicodagen en uren en op overvalgevoelige plaatsen. Een helikopter is op afroep beschikbaar en zijn er extra verkeerscontroles (gericht op kentekenregistratie). Er zijn overvalpreventiebijeenkomsten georganiseerd en de verkeerscontroles worden vooral in de buurt van winkelcentra gehouden. Ook met de partners van de politie wordt nauwer samengewerkt. Dat heeft geresulteerd in een lijst met overvallers die extra goed in de gaten worden gehouden.

Woning- en autoinbraken

Ook wordt er tijdens de donkere dagen extra gelet op woninginbrekers en autokrakers. Er zijn meer surveillances op de hotspots. En na elke woninginbraak wordt sporenonderzoek verricht en een buurtonderzoek gehouden. De pas geĂŻntroduceerde lokauto heeft al tot de aanhouding van een aantal autokrakers geleid. Ook worden wijken op slot gezet om inbrekers geen kans te geven te ontkomen.

Alert publiek

De politie Zaanstreek-Waterland doet ook herhaaldelijk via de media een beroep op het publiek alerter te zijn en eerder te bellen bij onraad. Spoed? bel 112 en anders via 0900-8844. Of anoniem via 0800-7000.