Gemeente De Bilt


2-12-2011

Het bestuur van tennisclub Voordaan en de gemeente De Bilt hebben overeenstemming bereikt over de privatisering van het tennispark in Groenekan. Hiermee is de omvangrijke privatiseringsoperatie van de gemeentelijke tennisparken succesvol afgerond.

Eén van de privatiseringsafspraken met tc Voordaan is dat het tennispark grondig gerenoveerd wordt, zodat de vereniging bij de start van het tennisseizoen 2012 beschikt over een park dat voldoet aan de laatste eisen van de NOC*NSF en de tennisbond. Wethouder Herman Mittendorff verricht op woensdag 7 december samen met de voorzitter van de tennisvereniging Martijn Lauxtermann de aftrap.

De gemeente De Bilt heeft 11 tennisparken met in totaal 40 tennisbanen. Met dit aantal ligt de concentratie tennisbanen ten opzichte van inwoners ver boven het landelijk gemiddelde. Acht tennisparken zijn sinds jaar en dag in eigendom van de verenigingen. Drie parken waren tot voor kort nog in eigendom van de gemeente; tv Tautenburg, tv Hollandsche Rading en tc Voordaan. Na de gemeentelijke herindeling is besloten ook die drie parken te privatiseren. De feitelijke invulling van de privatisering is geregeld in 2008 met het vaststellen van de kadernota `Contractuele regeling met sportvereniging'.

Goede overdracht

Privatisering betekent niet dat het park zomaar overgedragen wordt. De gemeente wil dit op een gedegen manier doen. Er moet sprake zijn van een win-win situatie voor zowel de gemeente als de vereniging. De gemeente wil de banen en kleedaccommodatie van tc Voordaan (clubhuis was al van de vereniging) alleen in goede staat overdragen. Daarom hebben de gemeente en de tennisclub een schouw laten uitvoeren door de tennisbond en de NOC*NSF om op die wijze de onderhoudsituatie van de banen en de kleedaccommodatie objectief in kaart te brengen. Deze schouw wees uit dat banen en hekwerken vervangen moeten worden en dat de opstallen voor een deel aanpassing behoeven. Op basis van deze constatering is een plan opgesteld voor een grote renovatie van het tennispark.
De vereniging heeft de privatisering gelijk aangegrepen om een aantal langgekoesterde wensen te realiseren. Zo wordt baanverlichting aangebracht bij twee tennisbanen waar dit tot nu toe ontbrak. Hierdoor beschikt het park straks over vier banen die allen verlicht kunnen worden. Ook krijgt het clubhuis en de kleedaccommodatie een grondige opknapbeurt.

Samenwerking

De privatisering laat zien dat er een goede samenwerking is tussen gemeente en sportverenigingen.
De besprekingen over de privatisering zijn gevoerd in een projectgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de tennisvereniging en de gemeente. Jeroen van der Neut vervulde namens de BSF de voorzittersrol. Alle partijen zijn zeer tevreden over het prettige en constructieve verloop van de samenwerking.

Na de renovatie beschikt tc Voordaan over een prachtige tennisaccommodatie, die aan alle eisen van de tennisbond en NOC*NSF voldoet. Een accommodatie die een gemeente waar sport hoog in het vaandel staat, waardig is.

Bilthoven, 2 december 2011.