Provincie Overijssel

Werkzaamheden uiterwaarden bij Welsum afgerond

5 december 2011

Met de afronding van graafwerkzaamheden in de Welsummer- en Oenerdijkerwaarden sloot gedeputeerde Bert Boerman vandaag fase 4 van het project IJsseluiterwaarden Olst officieel af. Hij nam de spreekwoordelijke schop uit de klei van de uiterwaarden en overhandigde deze aan Dienst Landelijk Gebied voor de volgende stap in het project IJsseluiterwaarden Olst.

Fase 4 afgerond

De afsluiter vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in Welsum. Hiermee is een einde gekomen aan fase 4 van het project IIsseluiterwaarden Olst. Deze bestond uit de aanleg van een deel van een meestromende geul in de uiterwaard op de westoever van de IJssel. Daarnaast werden de voormalige zandwinput de Hooge Waard en de rivieroever natuurlijker gemaakt. Begin 2009 zijn de werkzaamheden voor deze fase begonnen en nu zijn ze dus afgerond.

Met de afronding van de werkzaamheden bij Welsum krijgt het project IIsseluiterwaarden Olst steeds meer vorm. De werkzaamheden op de westoever volgen op de succesvolle afronding van de eerste werkzaamheden in Fortmond. Die bestond uit het vergroten van de plas de Roetwaard en uitbreiden van de geul die al aanwezig was in de Duursche Waarden. Daarnaast is ook een voormalige puinstort gesaneerd in de Enk. Op deze plek wordt in de toekomst een nieuw geulenstelsel gegraven.

Waterstandsdaling 6-8 centimeter

IJsseluiterwaarden Olst is een samenwerkingsproject van de provincie Overijssel, Dienst Landelijk Gebied, het ministerie van EL&I, Staatsbosbeheer, de gemeente Olst-Wijhe en Rijkswaterstaat. In het kader van Ruimte voor de Rivier moet in de IJssel in 2015 een waterstandsdaling zijn bereikt van 6-8 centimeter. Dat is nodig om de veiligheid bij hoog water te vergroten. Daarnaast wordt er nieuwe natuur ontwikkeld en komt er meer ruimte voor recreatie. Tevens wordt de bodem van het ernstig verontreinigde Olsafaterrein gesaneerd. Het project bestaat uit zes fases, waarvan nu fase 4 is afgerond.