CDA


Elly Blanksma over 'de top der toppen'
maandag 5 december 2011

De top der toppen: "geen woorden maar daden"

Al een kleine twee jaar proberen we de crisis in Europa te beteugelen. Was het eerst Griekenland nu gaat het over de hele Eurozone.

Politici zijn er samen niet in geslaagd het probleem "Griekenland" snel en adequaat te adresseren en op te lossen. Het zo gevreesde besmettingsgevaar heeft iedere oplossing voor de enorme schuldenberg in Griekenland in de kiem gesmoord.

De noodzakelijke brandgang kon niet op voldoende steun rekenen. Een verhoging van het noodfonds, in bedrag of modaliteit, blijkt steeds opnieuw politiek niet haalbaar. Ook het IMF heeft niet de middelen om indirect Europa van een schuldencrisis te bevrijden.

De Europese Centrale Bank is tot nu toe het doekje voor het bloeden geweest. Maar ook die rol is voor de lange termijn niet te prefereren. Helpen zonder voorwaarden te kunnen stellen brengt een land en dus Europa niet verder. Zeker niet op lange termijn. Dat ziet de ECB, dat ziet het IMF, dat ziet de belegger!

De Europese overheden hebben veel te veel geld geleend en hun begroting niet op orde. Zonder gewijzigd beleid in de landen zelf maakt de situatie onhoudbaar. Dan valt de eurozone uiteen.

De schuldencrisis is een crisis van vertrouwen. Alle lidstaten in de Eurozone steunen in woord de Euro. Maar hier geldt geen woorden maar daden. Verander de wereld maar begin bij je zelf. Dat geldt voor Griekenland, Italie, Spanje, Frankrijk maar ook voor Nederland, Duitsland en de rest. Zorg dat je land kan blijven concurreren, de schuldenberg kleiner wordt en je begroting op orde is.

Al 10 jaar lang blijken deze afspraken met voeten te worden getreden. De vrijblijvendheid van deze afspraken is eraf. De top der toppen wordt een succes als afspraken over begrotingsdiscipline in een verdragswijziging zal worden vervat, en dat het schenden van deze afspraken gesanctioneerd worden. Dit moet niet automatischer maar automatisch, voelbaar en afdwingbaar. Van een boete, tot intrekken van deelname aan stuctuurfondsen, tot het afnemen van stemrecht.

Alleen dan, met het collectief accepteren van deze verdragswijzigingen, laat Europa zien dat het geen vrijbrief is om deel te nemen aan de Eurozone. Dat herstelt vertrouwen.

Dan mag je meeliften op de economische welvaart van Europa; vandaag en in de toekomst!