Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 2 december 2011

Kamervragen van de leden Van Dekken en Timmermans (beiden PvdA) over het beëindigen van de samenwerking van de anti-corruptiewaakhond Transparency International (TI) met de FIFA

aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1.
Hebt u kennis genomen van het artikel "Anti-corruptiewaakhond stopt samenwerking met FIFA "Anti-corruptiewaakhond stopt samenwerking met FIFA" Volkskrant, 1 december 2012 "?


2.
Hoe beoordeelt u het feit dat de anti-corruptiewaakhond Transparency International niet toegelaten wordt tot een FIFA-panel dat de aanpak van corruptie moet vormgeven?


3.
Deelt u de mening dat toezicht op de FIFA noodzakelijk is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke rol ziet u hier voor uzelf?


4.
Herinnert u zich de motie Van Dekken / Dijkstra (30234 nr 45) waarin het Kabinet werd opgeroepen om in europees verband te komen tot een gedragscode voor NGO's in het algemeen en sportkoepels en sportbonden in het bijzonder? Wat is de stand van zaken met betrekking tot uitvoering van deze motie?


5.
Deelt u de mening dat het niet toelaten van de anti-corruptiewaakhond Transparency International niet zonder gevolg kan blijven? Bent u bereid het niet toelaten van de anti-corruptiewaakhond Transparency International in internationaal verband aan de orde te stellen?