Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Dawn of a New Day wint prijs beste christelijke documentaire!


1 December 2011

Op het recent gehouden prestigieuze filmfestival TSICFF is The Dawn of a New Day van de Zuid Afrikaanse Ryley Grunenwald gekozen tot de beste christelijke documentaire in 2011. De internationale jury koos de documentaire uit 19 ingezonden filmbijdragen. Alle continenten waren in de inzendingen vertegenwoordigd. Het TSICFF (Transforming Stories International Christian Film Festival) wil door middel van de documentaires veranderingen teweeg brengen in cultuur en samenleving waar ook ter wereld.

De documentaire Dawn of a New Day, in het Nederlands te vertalen als Een nieuwe dag breekt aan volgt een Zuid Afrikaanse plastisch chirurg aan boord van een hospitaalschip. Hij geeft zijn praktijk op om als vrijwilliger zijn kwaliteiten als chirurg in te zetten onder de armsten van Afrika. Het hospitaalschip waar de aangrijpende documentaire zich afspeelt is de Africa Mercy, een varend ziekenhuis van de internationale, christelijke hulporganisatie Mercy Ships. Duizenden levensveranderende, gratis operaties worden door deze organisatie, die in Nederland, in Rotterdam, een belangrijk hoofdkantoor heeft, onder de armsten van Afrika verzorgd. In het afgelopen jaar lag de Africa Mercy in Sierra Leone, begin 2012 vaart het schip met 450 vrijwilligers naar Togo.

In de documentaire wordt duidelijk hoe een dergelijke stap ook privé ingrijpende gevolgen kan hebben. De spanningen met de vrouw waar hij al zo lang van houdt lopen op. Ondertussen zien we een andere strijd, namelijk de pogingen om een vrolijke en innemende jongen door middel van een specialistische operatie het gezicht weer terug te geven, waardoor hij voor het eerst ook in heel veel jaren zijn moeder kan zien!

De Dawn of a New Day is grotendeels opgenomen aan boord van de Africa Mercy, terwijl het schip was afgemeerd in Benin, om in dit land, één van de armste landen van Afrika, operaties en medische zorg te verrichten. Ook zijn opnames gemaakt in Zuid Afrika en Ierland.

De documentaire is geproduceerd door Marie-Vérité Films. Ryley Grunenwald besloot de film te maken nadat ze als vrijwilligster aan boord van de Africa Mercy had gewerkt. De film is succesvol, al eerder ontving ze een prijs op het Durban Internationaal Film Festival en het Miradasdoc Festival in Spanje. Grunenwald gaf aan dat ze erg blij is met de prijs, de documentaire is een geweldige bijdrage aan het bekendmaken van het werk van Mercy Ships. Jaarlijks werken ook Nederlandse vrijwilligers aan boord van het hospitaalschip. Chirurgen en verpleegkundigen zijn van harte welkom om voor een aantal maanden of langer hun kennis en vaardigheden in te zetten voor mensen die anders weinig of geen toekomst hebben. Door de gratis operaties krijgen hele gezinnen weer zicht op een beter leven. Wie meer wil lezen of zien over het werk van Mercy Ships kan terecht op de website: www.mercyships.nl. Dat geldt ook voor wie overweegt om zich aan te melden als belangstellende voor een uitdagende baan aan boord van het schip!

De Dawn of a New Day DVD is beschikbaar via de internationale distributeur: www.journeymanpictures.tv

Noot voor redactie,