Liever investeren in inburgeren dan verhoging raadsleden vergoeding


Amsterdam, 20111205 -- De fractie GroenLinks Amsterdam West wil dat de stadsdeelraad afziet van de jaarlijkse indexering van hun raadsledenvergoeding. Sven Meeder (fractievoorzitter GroenLinks): “In West krijgt iedereen te maken met de effecten van de bezuinigingen. Van elke bewoner wordt gevraagd om de broekriem aan te trekken. Dat geldt dus ook voor de raadsleden. Het geld dat we hiermee besparen kan ingezet worden om de positie te verbeteren van die mensen die het hardst geraakt worden door de economische crisis.” Op 6 december zal GroenLinks dit voorstel gezamenlijk met de SP indienen in de deelraad van Amsterdam West.

De hoogte van de vergoeding voor raadsleden wordt elk jaar door het ministerie van Binnenlandse Zaken vastgesteld, maar (gemeente)raden kunnen hier tot op bepaalde hoogte van afwijken. De begroting van stadsdeel West had geld gereserveerd voor een verhoging van de vergoedingen van 2 procent. Als het aan GroenLinks ligt dan besluit de stadsdeelraad nu al dat er van een verhoging geen sprake kan zijn.

Het geld dat hiermee vrij komt, zo'n € 13.000, kan goed gebruikt worden om een paar pijnlijke bezuinigingen op te vangen. Door de economische crisis en bezuinigingen, krijgen sommige bewoners het extra moeilijk, zoals de inburgeraars met een taalachterstand. Sven Meeder: “Juist in economisch zware tijden is het belangrijk om deze bewoners zo goed mogelijk te helpen richting maatschappelijke participatie en uiteindelijk de arbeidsmarkt. Het is belangrijk dat deze mensen actief kunnen deelnemen aan de samenleving. Daarom willen we het vrijgekomen geld investeren in taalcursussen, participatie en sociale activering voor inburgeraars. Daarmee kunnen we niet alleen armoede bestrijden, maar ook het welzijnsniveau in Amsterdam West verbeteren. Alle kleine beetjes helpen.”

Het voorstel van GroenLinks wordt dinsdag 6 december ingediend door GroenLinks en SP in de deelraad van Amsterdam West. Op 6 december wordt ook de Begroting 2012 behandeld. Meer informatie over andere voorstellen van GroenLinks n.a.v. de Begroting 2012 is te vinden op www.amsterdamwest.groenlinks.nl.





GroenLinks Amsterdam West