Ingezonden persbericht


Den Haag, 5 december 2011

"Meer perspectief door werken voor je uitkering"

PvdA tevreden over praktijk bij Haags Werk bedrijf

Onlangs bracht de PvdA-fractie een bezoek aan het Haags Werk Bedrijf (HWB). Deze organisatie heeft twee hoofdtaken: het schoonhouden van de stad en de re-integratie van werkzoekenden. "We hebben met eigen ogen gezien hoe goed onze stad door deze mensen wordt schoongehouden. Daarbij hebben we zelf ook nog even een handje meegeholpen. Deze mensen doen echt fantastisch werk", aldus raadslid Rajesh Ramnewash.

In de buurtserviceteams zitten zowel mensen die vast in dienst zijn bij het HWB als mensen met een leerwerkbaan die werken met behoud van uitkering. Raadslid Abderrahim Kajouane: "Bij een leerwerkbaan bestaat de werkweek uit vier dagen werken en één dag scholing. Dit traject duurt maximaal twee jaar. Het is de bedoeling om mensen na twee jaar uit te laten stromen naar een baan op de reguliere arbeidsmarkt. Werk is ontzettend belangrijk voor mensen. Het is asociaal deze in een uitkering te laten zitten zonder perspectief. Wij gaan dit soort trajecten met grote belangstelling in de komende tijd volgen"

De PvdA-fractie heeft naar aanleiding van het bezoek aan HWB ook nog enkele vragen aan het college gesteld. Ramnewash: "Zo hebben wij gevraagd of er iets gedaan kan worden aan het feit dat de ondergrondse containers (ORAC's) te vaak zijn verstopt doordat vuil verkeerd wordt aangeboden en aan de gevolgen van het verkeerd aanbieden van huisvuil. Ook willen we weten of de extra handen die er zijn om de stad schoon te houden worden doorvertaald naar meer ambitie. Daarnaast willen wij onder meer weten of wordt gewerkt aan de herkenbaarheid van vaste buurtservice medewerkers in de eigen buurt."

Uitkeringen bieden bestaanszekerheid wanneer mensen niet in staat zijn om te werken. "Daar staat de PvdA voor. Wanneer Hagenaars met een uitkering echter niet meewerken aan de mogelijkheden die een leerwerkbaan biedt dan kunnen zij worden gekort op hun uitkering. Wij hebben geconstateerd dat mensen hier in sommige gevallen bewust voor kiezen als ze verplicht bij HWB aan het werk moeten. Graag willen wij weten hoeveel deelnemers dit op eigen initiatief hebben gedaan en wat voor die groep de gevolgen zijn. Daarnaast zijn wij geïnteresseerd in de succesfactoren om mensen uiteindelijk uit de bijstand te coachen.", aldus Kajouane.