Laatstejaars secundair onderwijs verzamelen credits hogeschool

05/12/2011 14:11

Plantijn Hogeschool

Leerlingen krijgen voorproefje hogere studies op Plantijn Hogeschool

Plantijn Hogeschool lanceerde bij de start van dit academiejaar een nieuw project voor laatstejaars uit het secundair onderwijs. Leerlingen krijgen de kans om elke woensdagmiddag een vak uit de opleiding Orthopedagogie te volgen. Zo kunnen ze een stukje studentenleven proeven en zelfs al studiepunten verzamelen.

Stapje voor

Zes leerlingen uit het zesde studiejaar van het Instituut Sint Maria Antwerpen namen afgelopen maanden deel aan dit project. Ze volgen van september tot januari het vak Ervaren, Exploreren en Communiceren uit de professionele bacheloropleiding Orthopedagogie. Op die manier maken ze kennis met het lessenpakket, de hoorcolleges en de oefengroepen. Voor het eerst proeven ze van het leven aan een hogeschool.

De leerling-studenten zullen ook een examen afleggen voor dit vak. Als ze daarvoor slagen, verwerven ze meteen vijf studiepunten. Een volledige bacheloropleiding Orthopedagogie duurt drie jaar en telt 180 studiepunten. De leerlingen starten dus volgend academiejaar met een stapje voor op hun medestudenten.

Drempel verlagen

Het doel van het project is om de leerlingen extra ervaring mee te geven. Daardoor kunnen ze beter bepalen wat ze willen studeren en leren ze het studentenleven kennen. Bovendien staat er een enthousiaste ploeg studenten ter beschikking onder de naam tutoraat Orthopedagogie. De tutoren zorgen voor een warm onthaal, delen hun ervaringen en geven met veel plezier studietips op maat. Kortom, met het project wil Plantijn vooral de drempel naar volgend academiejaar verlagen voor de nieuwe leerlingen.