Scholen en bedrijven sluiten internationaal veiligheidsakkoord

05/12/2011 15:40

Plantijn Hogeschool

Vlaamse en Nederlandse scholen gaan samenwerken met het werkveld

Vijf onderwijsinstellingen in Vlaanderen en Nederland hebben recentelijk besloten samen te werken rond veiligheid. Het gaat om een akkoordverklaring van het project 'Verbonden in Veiligheid'. Op die manier komt er een duidelijke link tussen het werkveld en de opleidingen.

In Vlaanderen gaat het om Universiteit Antwerpen, Provinciaal Veiligheidsinstituut, Plantijn Hogeschool en Antwerp Management School. Deze vier instellingen zullen samen met de Nederlandse Avans Hogeschool nauwer samenwerken met bedrijven uit de veiligheidssector. Dat gebeurt onder het netwerk 'Verbonden in Veiligheid'.

Perfecte timing

De samenwerking biedt brede perspectieven in het onderwijs. Dat komt gedeeltelijk door de goede timing van het akkoord. In Vlaanderen starten twee onderwijsinstellingen toevallig met nieuwe opleidingen rond veiligheid. De Universiteit Antwerpen begint met een master Veiligheidswetenschappen en Plantijn Hogeschool start een professionele bachelor Integrale Veiligheid. Het akkoord zal dus voor extra ondersteuning zorgen in het curriculum.

"Bedrijven kunnen op verschillende manieren bijdragen aan de nieuwe opleidingen. Voor de professionele bachelor Integrale Veiligheid werken we per module en per thema een case uit met de bedrijfswereld. We nodigen ook gastlectoren uit om zeer specifieke informatie te doceren aan de studenten", aldus Carl Smeuninx, departementshoofd Wetenschap en Techniek van Plantijn Hogeschool.

Hoge verwachtingen

Naast betere opleidingen zal het akkoord op termijn ook hoogopgeleide veiligheidsverantwoordelijken opleveren. De samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland is daarbij cruciaal. De grensregio zou op die manier kunnen uitgroeien tot hét expertisecentrum over veiligheid bij uitstek. De vraag daarnaar is nu al groot. Vooral in de haven van Antwerpen zijn dergelijke hoogopgeleiden noodzakelijk.