Gemeente Soest

Herinrichtingwerkzaamheden op de begraafplaats aan de Veldweg

6 december 2011

In het voorjaar van 2008 is de gemeente begonnen met het uitvoeren van verschillende werkzaamheden die voortkomen uit de visie op beheer en inrichting van de gemeentelijke begraafplaatsen in Soest.

Deze werkzaamheden zijn nodig om in de toekomst aan de capaciteitsbehoefte te blijven voldoen. Vorige week is de gemeente Soest gestart met de laatste fase van deze herinrichting van de begraafplaats aan de Veldweg.

De gemeente streeft er naar om op de locatie aan de Veldweg ook in de komende jaren ruimte te bieden voor begraven en voor het plaatsen van asbussen of uitstrooien van as.

Hierbij wordt rekening gehouden met de steeds verdergaande verschuiving van begraven naar cremeren. Om dit te kunnen bewerkstelligen zijn aanpassingen nodig. In het visiedocument is het eindbeeld van de begraafplaats aan de Veldweg beschreven en welke maatregelen er nodig zijn om dit te bereiken.

De volgende werkzaamheden zijn de afgelopen periode al uitgevoerd:


* fase 1: herbestrating van de klinkerpaden, herinrichting van de opslagplaats, het toegangshek naar de begraafplaats is vernieuwd en beplanting en boomvormers zijn gerooid

* fase 2: herinrichting van een aantal beplantingsvakken en ophoging van bestaande
urnenmuurtjes

* fase 3: nieuwe toplagen op de paden, kranen vervangen door RVS watertappunten, nieuwe bloemtafeltjes en prullenbakken geplaatst, herinrichting van een aantal beplantingsvakken.

De werkzaamheden

De werkzaamheden voor de laatste fase van de herinrichting worden begin december gestart. In vak 5 zullen asbestemmingen worden gerealiseerd in de vorm van urnennissen en urnengraven. Er komen twee speciale zuilen (colombaria) waarin 55 bovengrondse urnennissen geplaatst kunnen worden.

Verder wordt er een indeling gemaakt voor urnengraven en zal er een algemene gedenkplek gerealiseerd worden. Het vak zal worden voorzien van enkele solitaire boomvormen en in het overige gedeelte gras.

De rechthebbenden van de graven gelegen in vak 5 (middelste deel) zijn hierover geïnformeerd.