Gemeente Halderberge


Geen vluchtelingen geplaatst in pand Markt 45

Het pand op de hoek van de Markt en het Jan Gielenplein in Oudenbosch wordt niet gebruikt om vluchtelingen (statushouders) te plaatsen. Om de achterstand in te lopen die de laatste jaren is ontstaan met betrekking tot het aantal plaatsingen, zorgt Bernardus Wonen op verzoek van de gemeente dat voor 1 juli 2012 voldoende geschikte woningen aan de vluchtelingen worden aangeboden. Er zijn nog 8 vluchtelingen die verspreid over Halderberge van geschikte huisvesting worden voorzien.

Elke gemeente heeft de verplichting vluchtelingen te huisvesten. Dit zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Vanwege een toename van het aantal alleenstaande vluchtelingen in plaats van hele gezinnen zijn er meer woningen nodig dan voorheen. Bovendien komen er steeds minder woningen vrij omdat de woningmarkt op slot zit. En kunnen vluchtelingen onder sommige omstandigheden een woning weigeren. Dit alles heeft ertoe geleid dat het afgelopen jaar minder vluchtelingen in de gemeente Halderberge gehuisvest zijn dan is vereist vanuit de wet. Met de provincie is afgesproken dat de achterstand voor
1 juli 2012 weggewerkt is. Vorig jaar is al begonnen met de achterstand terug te brengen. Concreet betekent dit dat er in 2011 nog 4 en in de eerste helft van 2012 nog eens 4 vluchtelingen geplaatst moeten worden.

Bernardus Wonen heeft als sociale verhuurder de taak om urgente woningzoekenden, waaronder vluchtelingen, aan een woning te helpen. In het zoeken naar oplossingen om deze inhaalslag te maken, is gekeken naar de mogelijkheid deze vluchtelingen te plaatsen in het pand aan de Markt 45. Deze locatie bleek echter toch niet geschikt hiervoor. Daarom is afgesproken dat Bernardus Wonen de komende maanden extra inspanningen gaat verrichten en de in totaal 8 vluchtelingen verspreid over Halderberge van geschikte huisvesting zal voorzien.

De omwonenden van Markt 45 zijn inmiddels van het bovenstaande geïnformeerd.