Oranjefonds



Project van de week: Stichting Welzijn Laarbeek, Beek en Donk

Op hoogoplopende ruzies in de buurt zit niemand te wachten. Die kun je beter in de kiem smoren. En dat kan als een onafhankelijk persoon in de ruzie bemiddelt. Dit geldt voor burenruzies tussen volwassenen, maar ook voor ruzies en spanningen voor jongeren. Stichting Welzijn Laarbeek en Impuls Welzijn Gemert zullen speciaal daarvoor jongeren opleiden tot bemiddelaar. Het Oranje Fonds draagt EUR 15.000,= bij aan dit initiatief.

Stichting Welzijn Laarbeek heeft al ervaring met het principe van Buurtbemiddeling. Buren die ruzie hebben met de buren kunnen buurtbemiddeling inschakelen. Twee onpartijdige bemiddelaars kijken dan of ze de partijen bij elkaar kunnen brengen. Nu wil de stichting ook Jongerenbuurtbemiddeling starten. Voor de aanpak van conflicten tussen jongeren of groepen jongeren zal de Stichting speciaal jonge vrijwilligers opleiden tot bemiddelaars. Jongeren praten nu eenmaal makkelijker met andere jongeren.

Voor het werven van de vrijwilligers en de aanmelding van conflicten werkt Stichting Welzijn Laarbeek samen met Impuls Welzijn Gemert, het voortgezet onderwijs, Centrum voor Jeugd en Gezin en de jongerencentra.

De stichting heeft een goed trainingsprogramma voor vrijwilligers ontwikkeld en wil acht jonge vrijwilligers trainen die jaarlijks in totaal 30 conflicten kunnen aanpakken.

Meer projecten?
Bekijk andere inspirerende projecten in het Archief van Projecten van de Week

>