Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid


---

Het Kunstwerk 'Staalplastiek Bronvorm'

6 december 2011

Het Kunstwerk 'Staalplastiek Bronvorm' van kunstenaar Bart van de Weijer uit 1970 in de Beatrixpark is voor restauratie weggehaald uit het park. Het kunstwerk wordt na restauratie rond januari 2012 teruggeplaatst in het park.

Het beeld is gemaakt van cortenstaal en het staat in de zogenaamde bloemenweide. De maker heeft het geen titel meegegeven, de gemeente Amsterdam als opdrachtgever heeft het, volgens de archieven, de titel Speelplastiek verleend.

Cortenstaal

Het bijzondere cortenstaal was toen voor Nederland een nog nieuw materiaal en de kunstenaar koos dit voor het beeld in het Beatrixpark. Bart van de Weijer denkt dat dit beeld het eerste beeld van cortenstaal was in Nederland. Cortenstaal is een metaallegering, bestaande uit ijzer met toevoegingen, waaronder koper. De roestkleurige oxidehuid schermt het dieperliggende materiaal af van zuurstof, waardoor echte roestvorming sterk wordt vertraagd. In naden en holtes kan door vocht wel sneller roest ontstaan.

De restauratie is nodig omdat het cortenstaal zwaar was aangetast en beschadigd. De beschadiging kan gevaar opleveren vanwege scherpe randen en kapotte onderdelen.


---