Vrije Universiteit Amsterdam

Geïntegreerde analytische strategieën voor geneesmiddelonderzoek


* Startdatum: 06-12-2011


* Tijd: 13.45


* Locatie: Auditorium


* Titel: Integrated Analytical Strategies for Drug Discovery


* Spreker: J.S.B. de Vlieger


* Promotor: prof.dr. H. Irth prof.dr. W.M.A. Niessen


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Jon de Vlieger beschrijft in zijn proefschrift het ontwikkelen en toepassen van analytisch chemische strategieën voor innovatief geneesmiddelonderzoek. Met behulp van bijvoorbeeld vloeistofchromatografie (analytische methode waarbij gebruik wordt gemaakt van het verschil in affiniteit met zowel de mobiele als de stationaire fase) gekoppeld aan massaspectrometrie (wordt gebruikt voor de identificatie, kwantificatie en profilering van isotopen, moleculen en molecuulcomplexen in zeer kleine hoeveelheden van chemische en biologische mengsels) kunnen chemische kenmerken van moleculen worden geanalyseerd. Naast de identiteit van nieuwe stoffen of afbraakproducten kan op deze manier ook de concentratie hiervan worden bepaald. Een minstens zo belangrijk kenmerk van de afbraakproducten van een geneesmiddel is de biologische activiteit.

De Vlieger implementeerde verschillende biologische interacties in analytisch chemische methoden zodat naast chemische eigenschappen van nieuwe geneesmiddelen en hun metabolieten (afbraakproducten) ook de potentiële biologische activiteit werd geanalyseerd. In een snelle en efficiënte manier verkreeg hij data over zowel de structuur als de biologische activiteit van de metabolieten, syntheseproducten en elektrochemische oxidatieproducten. Een belangrijk aspect van dit concept is de integratie van scheidingsmethoden en bioaffiniteitsbepaling. Dit maakt het mogelijk om relatief complexe mengsels te screenen zoals metabole incubaties, ongezuiverde syntheseproducten of bijvoorbeeld natuurextracten.

Door de integratie van deze twee vakgebieden in één technologie geeft De Vlieger bijvoorbeeld met een relatief snelle analyse antwoord op twee essentiële vragen: Wat voor afbraakproducten worden er door het lichaam gevormd en dragen die producten bij aan de farmacologische of toxicologische werking van het geneesmiddel?

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam