Rochdale


07 december 2011

Japanse delegatie leergierig in Zuidoost

Een Japanse delegatie krijgt een presentatie van de stedebouwkundige mr. Evert van Voskuilen op het Stadsdeel Zuid Oost in Amsterdam.

Een van de grootste Japanse delegaties (bestaande uit 15 vooraanstaande Japanse doctors en postdoctrale studenten) sinds de Tweede Wereldoorlog, bezoekt in de Sinterklaasweek Nederland. Daarvoor hebben zij voet gezet op Engelse en Duitse bodem.

Lering trekken
De Japanners willen graag lering trekken uit hoe in Europa de stedenbouwkundige vernieuwing wordt aangepakt. Behalve van Van Voskuilen hadden zij al eerder deze week les gehad van Woningstichting Rochdale, die de vernieuwing in Zuidoost voor een groot gedeelte op haar conto mag schrijven. Naast inspirerende presentaties en diverse meetings, zijn er onder andere land en gebouwenmetingen gedaan in de Bijlmermeer.

Vergelijkbare problemen
Het onderzoek wordt gedaan door een aantal universiteiten, waaronder die van Kyoto, Kanfai en Osaka. Na de tweede wereldoorlog is ook in Japan sprake geweest van grootschalige nieuwbouwprojecten. Ook daar moeten ze vergelijkbare problemen als in Nederland het hoofd bieden, en zijn ze bezig met vernieuwingsoperaties. Wat begon met een op zich zelf vaker voorkomend verzoek om tekeningen van de Bijlmer te ontvangen voor de bouw van studiemaquettes, blijkt gaandeweg te zijn uitgegroeid tot dit soort persoonlijke bezoeken.

Voor meer informatie bel Nico de Leeuw, woordvoerder/senior media-adviseur Woningstichting Rochdale, 06 - 212 58 004 of ndeleeuw@rochdale.nl.
Op vrijdag kunt u terecht bij Tamara Rolman-Aalbersberg, communicatieadviseur, 06 - 221 29462 of
trolman-aalbersberg@rochdale.nl.