Universiteit Leiden

Leiden Ranking: Nederlandse universiteiten aan elkaar gewaagd

De Nederlandse universiteiten doen niet veel voor elkaar onder als het gaat om de impact van hun wetenschappelijke publicaties. Dat is een van de conclusies uit de Leiden Ranking 2011-2012 die het Centre for Science and Technology Studies (CWTS) heeft opgesteld.

Derde plaats

Net als in vorige jaren gaat de VS aan kop in ge groep universiteiten met de grootste wetenschappelijke impact. Als gekeken wordt naar de 200 grootste universiteiten, gecorrigeerd wordt voor grootte en rekening houdend met de verschillende aard van de vakgebieden, staat MIT onbetwist op nummer 1. Princeton en Harvard volgen op respectievelijk 2 en 3. De Universiteit Wageningen is op plaats 50 de eerste Nederlandse universiteit in het overzicht. Daarna volgens nog zeven andere Nederlandse universiteiten in de top 100. Leiden bezet daarin de 69e plaats. In de Europese ranglijst staat Leiden op positie 29. Op landenniveau staat Nederland bij deze selectie derde, na de VS (58) en het Verenigd Koninkrijk (9).

Wetenschappelijke grootmachten

De groeiende diversiteit van wetenschappelijke grootmachten is te zien door de universiteiten te ordenen op aantallen publicaties. Deze lijst wordt aangevoerd door Harvard, maar in de top 25 verschijnen ook universiteiten uit Canada (Toronto op 2, British Columbia op 22), Japan (Tokio op 4, Kyoto op 11, Osaka op 25), Brazilie (Sao Paulo op 8), het Verenigd Koninkrijk (Cambridge op 13, Oxford op 14, University College op 17), Zuid Korea (Seoul op 19), en China (Zhejiang op 20). Nederland verschijnt in de top 100 met twee universiteiten (UU op 51, RUG op 98). Leiden staat in deze lijst op plek 124.

Samenwerking

Nederlandse onderzoekers werken in toenemende mate met elkaar samen. Op dit gebied scoren de VU, Maastricht en Wageningen het hoogst. Meer dan 55 procent van hun publicaties is in samenwerking met andere instellingen geproduceerd. Wageningen is het actiefst in de internationale en lange-afstandssamenwerking.

Over de Leiden Ranking

De Leiden Ranking 2011-2012 maakt het mogelijk universiteiten op diverse aspecten van de wetenschappelijke prestaties met elkaar te vergelijken. De ranglijst presenteert vier indicatoren van wetenschappelijke impact en vier indicatoren van samenwerking. De Leiden Ranking 2011-2012 is de eerste wereldwijde ranglijst van universiteiten die gedetailleerd openbaar maakt hoe de indicatoren berekend worden.