UWV trekt erkenning jobcoachbedrijf in om fraudeverdenking

Persbericht van UWV

UWV heeft de erkenning van At Work Jobcoaching b.v. uit Rotterdam ingetrokken en heeft aangifte gedaan bij de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) vanwege mogelijke fraude met jobcoachgelden. Uit het handhavingsonderzoek dat de eigen inspectiedienst van UWV heeft uitgevoerd is gebleken dat UWV voor minimaal 200.000 euro is benadeeld. Wajongers die verbonden zijn aan At Work Jobcoaching b.v. ontvangen binnenkort een brief met uitnodiging voor een persoonlijke toelichting op de ontstane situatie. Wajongers die door deze situatie jobcoachbegeleiding en mogelijk hun werk verliezen zullen spoedig een alternatief aanbod krijgen.

Het intrekken van de erkenning houdt in dat UWV geen diensten van het jobcoachbedrijf meer zal afnemen. UWV verdenkt het bedrijf ervan dat het meer uren voor de begeleiding van Wajongers bij UWV heeft gedeclareerd dan daadwerkelijk aan jobcoaching is besteed. Op deze manier ontving het bedrijf geld voor jobcoachdiensten waar het geen recht op heeft. Het schadebedrag van ten minste 200.000 euro zal door UWV worden teruggevorderd. UWV heeft inmiddels beslag laten leggen op de bankrekeningen van At Work Jobcoaching b.v. en de rapportages van het handhavingsonderzoek overgedragen aan de SIOD. Komend jaar zullen de handhavingsteams van UWV extra controles uitvoeren bij jobcoachorganisaties.

Opvang Wajongers
In totaal zijn ruim 200 Wajongers verbonden aan At Work Jobcoaching b.v. Omdat de werksituatie per Wajonger verschilt heeft UWV besloten de klanten in een persoonlijk gesprek uit te leggen wat er mogelijk voor ze gaat veranderen. De betreffende Wajongers ontvangen binnenkort een brief met uitnodiging voor het toelichtende gesprek. In veel gevallen heeft de Wajonger regulier werk, waarbij een andere jobcoachorganisatie zal worden toegewezen. Voor iedere Wajonger zal spoedig een oplossing voor deze situatie worden gevonden.

Achtergrondinformatie jobcoachregeling
Een jobcoach wordt ingezet om aan mensen met een structurele functionele beperking (met name Wajongers) ondersteuning en begeleiding te bieden bij het verrichten van regulier werk. Het gaat hierbij om het aanleren van zowel sociale als werkgerelateerde vaardigheden. Daarnaast heeft de jobcoach een taak bij de begeleiding van de werkgever in zijn omgang met de Wajonger. Het doel is dat de Wajonger zelfstandig en zonder begeleiding bij de werkgever aan de slag kan. In 2010 zijn jobcoaches bij 13.200 werktrajecten ingezet.




Razende Robot Reporter