Gemeente Ede

donderdag, 8 december 2011

Onderzoek naar woningbehoefte gepresenteerd

Edenaren zijn tevreden met hun woning en woonomgeving. Onder de Edenaren met verhuisplannen is belangstelling voor de Veluwse Poort. Ook onder niet-Edenaren is interesse om naar Ede te verhuizen. De mooie omgeving (inclusief bos, groen, natuur, Veluwe) is veruit de belangrijkste reden om (eventueel) naar Ede/Veluwse Poort te willen verhuizen, gevolgd door de centrale ligging.

Dit blijkt uit het onderzoek `Wonen in Ede 2011' (pdf) + bijlage (pdf). Dit woningbehoefteonderzoek is één van de ingredienten van de Woonvisie die de gemeente Ede begin 2012 opstelt. Begin van dit jaar ontvingen ruim 5.500 inwoners van 18 jaar en ouder uit de gemeente Ede een vragenlijst. De enquête ging over de woontevredenheid, verhuisplannen en bijbehorende woonwensen. In totaal hebben bijna 2.500 inwoners de vragen beantwoord. Ook onder niet Edenaren is een enquête gehouden; om inzicht in de bovenregionale vraag te krijgen. Ruim 600 inwoners uit Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland hebben deze vragenlijst ingevuld.

Tevredenheid met de woning en woonomgeving

Edenaren geven gemiddeld een 8,0 als rapportcijfer voor hun woning. Inwoners van de dorpen zijn vaker tevreden dan inwoners van Ede-stad. Kopers geven een hoger rapportcijfer dan huurders. De woonomgeving wordt gemiddeld met een 7,4 gewaardeerd.

Verhuizen?

16% van de Edenaren is verhuisgeneigd. Dat wil zeggen: wil binnen 2 jaar misschien of beslist verhuizen, binnen 5 jaar beslist verhuizen, of heeft al een andere woonruimte gevonden. De verhuisgeneigdheid is het grootst in Veldhuizen A en Ede-Oudzuid, en het kleinst in de dorpen.

Woonwensen Edenaren

De woonwensen van huishoudens die al zelfstandig wonen (doorstromers) zijn anders dan van de starters die nog thuis wonen. Ruim de helft van de doorstromers is op zoek naar een koopwoning, een derde wil een huurwoning, de overige doorstromers hebben geen voorkeur. Vooral koopwoningen tussen de EUR200.000 en de EUR300.000 zijn populair. Onder de huurders is vooral de de prijsklasse EUR360 en EUR650 in trek. Qua type woning is onder de doorstromers vooral vraag naar tussen- en hoekwoningen. Doorstromers met een voorkeur voor de dorpen en/of het buitengebied zoeken vooral vrijstaande koopwoningen. Starters willen juist vaker huren dan kopen. En zijn vooral op zoek naar een driekamerwoning met een lagere huur- of koopprijs.

Interesse in de Veluwse Poort

Meer dan de helft van de verhuisgeneigde Edenaren heeft (misschien) interesse in het kazerneterrein en het Enkaterrein. Geïnteresseerden in de Veluwse Poort hebben iets vaker interesse in hoogbouw- en tussen- / hoekwoningen en iets minder vaak in vrijstaande woningen dan andere verhuisgeneigden.

Naar Ede verhuizen?

Van de ondervraagde niet-Edenaren met verhuisplannen zou bijna een tiende wel naar de gemeente Ede willen verhuizen; ruim een kwart misschien. Senioren hebben relatief vaak interesse om naar Ede te verhuizen. De interesse in een gebied als de Veluwse Poort is twee keer zo groot. De mooie omgeving (inclusief bos, groen, natuur, Veluwe) is veruit de belangrijkste reden om eventueel naar Ede/de Veluwse Poort te verhuizen, gevolgd door de centrale ligging.

Woonwensen (boven)regionale woningzoekenden

Voor de (boven)regionale woningzoekende zijn net als voor de Edese woningzoekende de prijs, het aantal kamers (gemiddeld vier kamers) en de oppervlakte van de woning de belangrijkste kenmerken van de volgende woning. Ten opzichte van de Edese woningzoekende zijn er ook enkele verschillen. De bovenlokale woningzoekende heeft een iets minder grote voorkeur voor een koopwoning. Zoekt nog meer dan de Edenaar een koopwoning tussen de EUR200.000 - EUR300.000 of een huurwoning tussen de EUR360 - EUR650 en de interesse in een seniorenwoning is bijna twee keer zo groot.
Qua woonomgeving vinden de niet-Edenaren met interesse in Ede de aanwezigheid van groen/natuur, veiligheid, rust, ruimte en zorgvoorzieningen relatief belangrijk.