Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Boek watersnood Tuindorp Oostzaan 1960

Publicatiedatum : 5 december 2011

Niemand had de doorbraak kunnen voorzien, laat staan voorkomen.

Op vrijdag 9 december vindt de presentatie plaats van het allereerste boekje over de watersnood in Tuindorp Oostzaan. Op donderdag 14 januari 1960 verdween deze wijk in Amsterdam Noord onder water. De ramp in Tuindorp Oostzaan is tegenwoordig zo goed als vergeten. Maar het gaat wel om de laatste grote overstroming in Noord-Holland.

De gemeente Amsterdam en de hulpdiensten waren totaal verrast door de dijkdoorbraak. Een rampenplan was er niet. De hele wijk met 11.000 inwoners moest geëvacueerd worden. Zeker in de eerste uren was de chaos groot. Plassend door het ijskoude water en in een sneeuwbui maakten de mensen zich uit de voeten. Gelukkig vielen er geen slachtoffers en slaagden de hulpdiensten erin iedereen onder dak te krijgen. Pas na twee weken konden de bewoners weer naar huis terug. Zij troffen een reusachtige ravage aan. De hele inboedel kon naar het grof vuil. Wel was er een goede schaderegeling, onder andere dankzij een grote collecte voor het Nationaal Rampenfonds.

Na de ramp werd uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van de dijkdoorbraak gedaan. Maar echt helderheid bracht dat niet. Mogelijk was de dijk verzwakt door golfslag van de scheepvaart en het slaan van meerpalen. Bovendien lag er een waterleiding in de dijk. Misschien had die het begeven. In ieder geval had niemand de doorbraak kunnen voorzien, laat staan voorkomen. Toch werd er lering uit de ramp getroffen. Er kwam een speciale dienst tot stand voor onderzoek naar de dijken. Deze Technische Advies-commissie Waterkeringen bracht in de loop der jaren vele belangrijke rapporten uit.

Het boekje 'De Vergeten Watersnood' is geschreven door Jan de Roos. Hij volgt de ontwikkelingen vanaf het moment van de doorbraak bijna van uur tot uur. Bovendien besteedt hij ruim en kritisch aandacht aan het onderzoek naar de ramp en de rol van de autoriteiten en de media. Het boekje besluit met een interview met NOS-Journaal eindredacteur en presentator Joop van Zijl. Hij coverde de ramp in 1960 voor het Journaal en maakte het verdriet en de ellende van dichtbij mee.

Jan de Roos, 'De Vergeten Watersnood. Tuindorp Oostzaan overstroomd, januari 1960', is de 28e uitgave van de Vrienden van de Hondsbossche, kring voor Noord-Hollandse waterstaatsgeschiedenis. 88 blz., ruim 75 illustraties, full-colour. Prijs EUR15,--

Verkrijgbaar bij: Stichting Historisch Archief Tuindorp Oostzaan en het hoogheemraad-schap (info@hhnk.nl, 072-582 8282).

Meer info


* http://www.historischarchief-toz.nl/

* http://www.hhnk.nl/home/item_99397/cultuur_historie/cultuur_histori e/vrienden

* http://www.janderoos.punt.nl/

De gemeente Amsterdam en de hulpdiensten waren totaal verrast door de dijkdoorbraak.
'Tuindorp Oostzaan 1960' is lang niet de enige en al helemaal niet de grootste overstroming uit de historie van Noord-Holland. Een greep uit de lange rampenkroniek:

St.-Elizabethsvloed 1421: De duinen bij Petten breken. 400 inwoners van dit dorp verdrinken. Het water komt tot bij Bergen waar een wonder geschiedt.

1675: Dijkdoorbraken langs de complete Zuiderzeekust. West-Friesland, de Zeevang en Waterland staan maandenlang blank. Men kan binnendoor van Medemblik naar Buiksloot (Amsterdam Noord) varen.

Kerstvloed 1717: De dijken langs het IJ begeven het. De Zaanstreek staat grotendeels blank. Zelfs in Alkmaar loopt het water over straat.

1775: De zeedijk van de Zeevang breekt. Ook Kattenburg in Amsterdam onder water. Arme mensen in kelderwoninkjes aldaar zijn alles kwijt.

1825: Overal langs de Zuiderzee grote overstromingen. In Noord-Holland verdwijnt Waterland onder water. Voor het eerst wordt er een nationale hulpactie voor de slachtoffers georganiseerd.

1916: Doorbraak van de Waterlandse Zeedijk. Waterland en de oostzijde van de Zaanstreek blank. Minister Lely van waterstaat slaat spijkers met koppen. Nu moet de Afsluitdijk er komen!

1953: De Ramp. Ruim 1800 slachtoffers. Zeeland en delen van West-Brabant en Zuid-Holland onder water. Op Texel verdrinken zes mensen na doorbraak van de Waddenzeedijk van de polder De Eendracht. Deltaplan moet voorgoed veiligheid brengen.

1960: Tuindorp Oostzaan.

1995: noodsituatie in Gelders rivierengebied. 250.000 mensen geëvacueerd.
2003: Wilnis blank na afschuiven veenkade.