European Union



EUCO 152/11

PRESSE 478

PR PCE 112

Uitnodiging van voorzitter Van Rompuy
aan de Europese Raad

Het is mij een genoegen u uit te nodigen op de bijeenkomst van de Europese Raad op 9 december 2011 te Brussel.

De Europese Raad zal worden voorafgegaan door een informeel diner op donderdag 8 december. Tijdens dat diner zullen wij de jongste ontwikkelingen op de financiële markten en de economische en financiële crisis bespreken. Het is van het grootste belang dat wij voortbouwen op de belangrijke maatregelen die tot nu toe zijn genomen en overeenstemming bereiken over een ruimere aanpak, die gericht is op de versterking van onze crisisbeheersingsinstrumenten voor de korte termijn en tegelijk toont dat wij vastbesloten zijn om op middellange termijn nieuwe maatregelen ter ondersteuning van onze economische unie te nemen. De bespreking zal plaatsvinden op basis van ontwerp-conclusies die gebaseerd zijn op het tussentijds verslag dat ik in nauwe samenwerking met de voorzitter van de Commissie en de voorzitter van de Eurogroep heb opgesteld, en waarin mogelijke stappen naar een sterkere economische unie worden voorgesteld. Ik heb de president van de ECB uitgenodigd om deze besprekingen bij te wonen.

Op vrijdag, na de ceremonie rond de ondertekening van het Toetredingsverdrag met Kroatië, zullen wij beginnen met de traditionele gedachtewisseling met voorzitter Buzek, die met ons zijn inzichten zal delen bij het einde van zijn mandaat als voorzitter van het Europees Parlement. Daarna zullen wij ruimer bespreken hoe ons economisch beleid Europa uit de crisis kan halen. Gedurende de afgelopen maanden hebben wij belangrijke beslissingen genomen om onze economische governance te versterken, om de groei te bevorderen en banen te creëren, en om te garanderen dat wij kunnen beschikken over veilige, continu geleverde, duurzame en betaalbare energie. De tijd is gekomen om die beslissingen ten volle uit te voeren. Dat is het signaal dat wij moeten geven in onze conclusies, waarover de Raad Algemene Zaken het, naar ik begrepen heb, grotendeels eens is.

Aan het einde van onze bijeenkomst zullen wij de toetredingsaangelegenheden bespreken, in het licht van de bespreking die op maandag in de Raad Algemene Zaken is gehouden. Wij zullen tevens de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot Schengen bespreken. Tot slot zullen wij een korte gedachtewisseling houden over de situatie in Iran.