Gemeente Duiven


Duiven, donderdag 8 december 2011

Een delegatie uit Camdeboo, een gemeente in Zuid-Afrika in de buurt van Cape Town bezoekt de onlangs opgeknapte wijk Droo Zuid. Het bezoek is op vrijdagochtend 9 december om 10.00 uur. Het project 'Rainbow Park' in Camdeboo is de aanleiding van dit bezoek. Rainbow Park wordt een nieuwe multiculturele wijk in een niemandsland die nu nog (door apartheid) gescheiden gemeenschappen van de stad moet gaan verbinden. Het gaat om 850 woningen voor lage en midden inkomens, bedrijven, winkels en sociale voorzieningen.

Stedenbouwkundige Andries Geerse tekende voor de hele herstructurering van Droo Zuid, inclusief multifunctioneel centrum Huis van Droo en verpleeghuis De Liemerije. Zijn bureau is ook betrokken bij 'Rainbow Park' in Camdeboo. Hij organiseert samen met de gemeente Winterswijk een bezoek aan de wijk Droo Zuid. De gemeente Winterswijk treedt door een 'twinningproject' als gastheer op voor de delegatie. Voor de delegatie uit Zuid Afraika is het Huis van Droo met name interessant, omdat het qua schaal en doelgroep aansluit bij de gewenste voorzieningen in Camdeboo en de nieuwe wijk 'Rainbow Park'. Van elkaar leren is het belangrijke onderdeel van het twinningproject.

De ontvangst is in het Huis van Droo, dat net afgelopen maandag is opgeleverd. De meeste ruimtes in het Huis van Droo zijn gevuld. Enkele ruimtes zijn nog te huur. Maatschappelijke partijen van divers pluimage gaan samen invulling geven aan ontmoeting op wijkniveau, sport, kinderopvang en een keur aan paramedische functies. Het is juist de verbinding die van dergelijke voorzieningen uitgaat, die ook in Zuid-Afrika nadrukkelijk wordt gezocht.