Rijksoverheid

Rutte: 'Goede eerste dag met afspraak over nieuwe begrotingsregels'

Nieuwsbericht | 09-12-2011

Na afloop van de eerste dag van de Europese Raad zegt minister-president Rutte tevreden te zijn over de bereikte resultaten: `Er zullen zoveel mogelijk automatische sancties komen' voor landen die zich niet aan de regels van het Stabiliteits- en Groeipact houden.

De minister-president maakt tijdens een nachtelijke persconferentie bekend dat de 17 landen van de eurozone met elkaar een verdrag zullen sluiten om de versterkte begrotingsdiscipline te realiseren. Rutte: 'Daarbij kunnen de andere landen zich aansluiten. En de verwachting is dat veel andere landen dat zullen doen.'

Door de commissaris voor begrotingstoezicht opgelegde sancties kunnen alleen nog met een gekwalificeerde meerderheid door de Europese Raad worden teruggedraaid. 'Het is niet zo dat met een gezellig onderonsje tussen landen zomaar iets geregeld kan worden', aldus Rutte.

Daarnaast zijn de staatshoofden en regeringsleiders onder andere overeengekomen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van extra geld te voorzien en het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM) in juli 2012 vervroegd in werking te laten treden.