Openbaar Ministerie

OM niet in cassatie in zaak verkeersongeval met vier doden Rotterdam

9 december 2011 - Ressortsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) Den Haag stelt in de zaak van het verkeersongeval met dodelijke afloop in Rotterdam op 26 december 2009 geen cassatie in bij de Hoge Raad. Het arrest biedt volgens het OM onvoldoende aanknopingspunten voor cassatie.

Bij het verkeersongeval kwamen vier personen om het leven en raakte één persoon zwaargewond. Het OM oordeelde dat sprake was van viervoudige doodslag en één poging daartoe en eiste 10 jaar gevangenisstraf en 10 jaar rijontzegging. Het feitelijk oordeel van het hof was dat sprake was van dood door schuld en legde 8 jaar cel en 9 jaar rijontzegging op.

De Hoge Raad kijkt alleen in hoeverre de wet juist is toegepast en of de procedures op de juiste wijze zijn gevolgd. In deze zaak heeft het hof een feitelijke beoordeling gemaakt van het bewijsmateriaal en dit als dood door schuld gekwalificeerd. Het hof heeft daarbij inzicht gegeven in de gedachtegang die tot dat oordeel heeft geleid. Daarmee is het oordeel een juridisch begrijpelijke beslissing die in cassatie onaantastbaar is.

Door het besluit van het OM om geen cassatie in te stellen, wordt de uitspraak van het hof onherroepelijk.