Siemens


Den Haag, vrijdag 9 december 2011

Meer diagnostische zekerheid met nieuwe Siemens PET-CT-scanner

Siemens Healthcare introduceert de nieuwste generatie Biograph mCT: een PET-CT scanner die de exacte meting van metabolische processen en datakwantificering mogelijk maakt, inclusief de beoordeling van neurologische aandoeningen, tumorweefsel en de doorbloeding van het hart (perfusie). Doordat de nieuwe PET-CT is voorzien van innovatieve technologie en intelligente software, levert deze scanner accurate en consistente kwantitatieve beoordelingen op.

Siemens presenteert met de Biograph mCT een nieuw paradigma op het gebied van PET-CT en onderstreept hiermee haar innovatie- en concurrentievermogen in het kader van het onlangs geïntroduceerde wereldwijde initiatief Agenda 2013 *.

Doordat we PET-kwantificering accuraat en reproduceerbaar hebben gemaakt, wordt het mogelijk om kankerlesies preciezer te karakteriseren, de verandering in de loop van de tijd beter te observeren en daar een stadium aan toe te kennen. Zo kan de effectiviteit van de behandeling beter worden beoordeeld, aldus dr. Jerry Froelich van de universiteit van Minnesota in Minneapolis. Binnen de cardiologie maakt een absolute meting van hartperfusie een accurate beoordeling mogelijk van aandoeningen waarbij meerdere bloedvaten betrokken zijn. Met name voor de diagnose van drievaatsleiden. De toepassingsmogelijkheden binnen de neurologie zijn legio. De mogelijkheid om niet-invasief hersenonderzoek te doen kan de diagnostiek verbeteren.

Siemens heeft klinische mogelijkheden ingebouwd in de nieuwe Biograph mCT die artsen ondersteunt bij de behandeling van een breed spectrum aan oncologische, cardiologische en neurologische aandoeningen niet alleen door een eerdere en exactere diagnose, maar ook tijdens de planning van de behandeling en de observatie van het ziekteverloop. Doordat er meer informatie beschikbaar is, kunnen artsen met grotere zekerheid beslissingen nemen en de behandeling beter op de patiënt afstemmen. De metingen en kwantificeringen die de Biograph mCT biedt, zijn bijzonder relevant voor de diagnose van neurodegeneratieve ziektes, zoals dementie.

Met de nieuwe Biograph mCT en eventuele nieuwe PET-biomarkers wordt het mogelijk om een betrouwbaar beeld te vormen van de opeenhoping van bèta-amyloïde in de hersenen. Zo is er meer informatie beschikbaar voor de diagnostisering van dementie en kan de ziekte mogelijk worden afgeremd door een vroege behandeling. De meest gediagnosticeerde vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Momenteel hebben wereldwijd naar schatting 35,6 miljoen mensen deze ziekte, waar volgens sommige prognoses in 2050 zon 115,4 miljoen patiënten aan zullen lijden.

Technische innovaties
Bij gebruik van conventionele technologie worden behandelaars geconfronteerd met variaties in kwantitatieve resultaten die het gevolg zijn van tekortkomingen in hardware of software. Doordat de nieuwe Biograph mCT is ontworpen met de intelligentie die nodig is om deze technische en procedurele obstakels het hoofd te bieden, biedt hij accurate en reproduceerbare resultaten bij PET-CT-beeldvorming. Dit komt door de garantie dat elk onderdeel van het beeldvormingsproces optimaal is. Daarbij ligt de nadruk op de beste volumetrische beeldresolutie op de markt, dagelijkse systeemijking, nauwkeurige correctie van de verzwakking dankzij het gebruik van geautomatiseerde algoritmen voor co-registratie, én diverse andere geautomatiseerde, gebruikersonafhankelijke en reproduceerbare SUV-calculatiemethodes voor de dagelijkse klinische praktijk.

De nieuwe Biograph mCT is voorzien van een uniek OptisoHD (High-Definition) detectorsysteem, met een fijne volumetrische resolutie van maar liefst 87 mm3. Andere innovatieve technologieën die zijn toegepast zijn Time of Flight (TOF) en HD (High-Definition) PET, voor snelle, nauwkeurige beeldvorming bij een minimale stralingsdosis. Met Siemens QuantiQC kan de dagelijkse normalisatie van het systeem s nachts plaatsvinden en wordt het systeem geijkt en afgestemd volgens exact de juiste specificaties. Zo worden elke dag optimale en consistente prestaties geleverd.

SMART (Siemens Molecular & Anatomical Registration Technologies) vormt een oplossing voor het veelvoorkomende probleem van inherente scannerdrift en foutieve verzwakkingscorrectie als gevolg van een verkeerde registratie van anatomische en functionele beelden. Om een juiste verzwakkingscorrectie en betrouwbare kwantitatieve metingen mogelijk te maken is de Biograph mCT voorzien van een uniek systeem voor de omgang met patiënten, dat differentiële deflectie vrijwel uitsluit. Bovendien beschikt het systeem over automatische hartregistratie, waardoor CT- en PET-beelden van het hart automatisch op elkaar worden afgestemd en de variabiliteit tussen gebruikers afneemt. Daarnaast biedt SMART een nieuwe vorm van verzwakkingscorrectie voor neurologische beelden waarvoor geen CT-gegevens meer nodig zijn.

De geavanceerde klinische applicaties van syngo bieden essentiële hulpmiddelen voor het verkrijgen van kwantificeerbare metingen bij neurologische, cardiologische en oncologische beeldvorming. De oncologische engine syngo.via is nu voorzien van SUVpeak, voor de consistente en reproduceerbare kwantitatieve beoordeling van hotspots. De doorbloedingsmeting van het hart kan worden gebruikt als absolute kwantificeringsmethode voor de beoordeling van aandoeningen in alle delen van de linkerkamer. De syngo.PET Neuro-applicaties vormen een hulpmiddel voor kwantificering in de neurologie, omdat hersengegevens automatisch worden vergeleken met een normalendatabase, ter ondersteuning van de beoordeling van neurologische aandoeningen. De nieuwe Biograph mCT wordt momenteel beoordeeld door de Amerikaanse FDA en zal naar verwachting medio 2012 op de internationale markt worden gelanceerd.

Agenda 2013 is een wereldwijd initiatief, gericht op het versterken van het innovatie- en concurrentievermogen van Siemens Healthcare. De komende twee jaar zullen specifieke maatregelen worden geïmplementeerd met betrekking tot vier aspecten: innovatie, concurrentievermogen, aanwezigheid in regionale markten, en personele ontwikkeling.

Media Relations: Cees den Bakker
Telefon: 070 333 2340 (ook in de avonduren)
E-Mail: cees.den.bakker@siemens.com


8-12-2011 © Siemens Nederland N.V.