Gemeente Hardenberg

Subsidie voor Europees project iAge

09 december 2011

De gemeente Hardenberg gaat deelnemen aan het Europese project iAge. Dit project moet ervoor zorgen dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen met hulp van ICT. Het programma krijgt een subsidie van in totaal ruim 1,4 miljoen euro. Daarvan is 130.000 euro beschikbaar voor de gemeente Hardenberg.

In het project iAge werken overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties samen om ouderen zo lang mogelijk actief te houden. Op deze manier willen de partijen tegemoet komen aan de problemen van de vergrijzing op de arbeidsmarkt, in de zorg en op de woningmarkt.

ICT speelt hierin een belangrijke rol. Het project richt zich op slimme oplossingen die aansluiten bij de wereld van ouderen, en die ertoe bijdragen dat ouderen langer gezond en actief hun zelfstandigheid kunnen behouden. Daarnaast wil het project ouderen behouden voor de arbeidsmarkt door ze bijvoorbeeld in te zetten als mentor voor jongere werknemers, of ze te stimuleren een eigen bedrijf te beginnen.

Het Hardenbergse deelproject heeft als titel 'Lifelong Living Online'. Voor dit project leert een groep van vijftig 75-plussers omgaan met nieuwe mogelijkheden van ICT, domotica en social media. Hiermee ontvangen ze zorg en sociale ondersteuning op maat en maken ze deel uit van een nieuw sociaal netwerk.

Er wordt samengewerkt met onder andere huisartsen, welzijnsorganisaties, woningcorporaties, organisaties voor ouderen, Baalderborg Groep en de Saxenburgh Groep. iAge start in januari 2012 en heeft een looptijd van bijna drie jaar.

Het 'iAge-consortium' bestaat uit 10 partijen afkomstig uit België, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en Noorwegen. De provincie Drenthe is kartrekker van het consortium waarin Hardenberg deelneemt. Naast Hardenberg participeren vanuit Nederland de provincie Drenthe (met diverse gemeenten als subpartner), het Zorg Innovatie Forum en de Hanzehogeschool Groningen.