Rijksoverheid

Kabinet akkoord bankenbelasting

Nieuwsbericht | 09-12-2011

Het kabinet wil het vertrouwen in de bankensector versterken door het invoeren van een bankenbelasting. Dat zei viceminister-president Verhagen na afloop van de ministerraad.

Met het wetsvoorstel Bankenbelasting vraagt het kabinet een bijdrage aan de bankensector die eerder op grote schaal hulp van de staat heeft ontvangen. Daarnaast wordt met het voorstel de financiële stabiliteit versterkt.

Banken gaan ook een hogere belasting betalen bij excessen in het beloningsbeleid. Volgens Verhagen geeft dit een goede prikkelwerking waardoor het vertrouwen in de sector kan worden versterkt.

Ramingen DNB

De ministerraad heeft ook stil gestaan bij nieuwe cijfers van DNB. 'Dat de seinen voor de economie op oranje staan, werd ook al duidelijk uit andere cijfers, zoals de meest recente kwartaalcijfers van het CBS. En ook in de Miljoenennota 2012 hebben we al geconstateerd dat het begrotingstekort door de grote onzekerheden en de tegenvallende economische prognoses minder snel terugloopt dan we eind 2010 dachten.' Verhagen ziet in de - neerwaarts bijgestelde - cijfers een bevestiging dat de economie in zwaar weer verkeert.

Met de afnemende wereldhandel, valt ook de Nederlandse groei terug. 'We moeten er rekening mee houden dat we het verlies van economische groei als gevolg van de crisis niet meer goedmaken.' Verhagen benadrukte het belang om het gevoerde beleid vast te houden, waarin gezonde overheidsfinanciën en het versterkt verdienvermogen van de economie centraal staan.

Depositogarantiestelsel

Verhagen stelt dat het kabinet de afgelopen tijd beleid in gang heeft gezet om verbeteringen aan te brengen in het Nederlandse financiële stelsel. Vandaag heeft de ministerraad een besluit genomen over het depositogarantiestelsel.

Verhagen: 'Concreet betekent dit dat er een depositogarantiefonds wordt opgericht waarop zo nodig een beroep kan worden gedaan. Banken krijgen 15 jaar de tijd om het fonds te vullen.'

Besluiten ministerraad

De ministerraad besloot ook om het wetsvoorstel Beperking langdurig ziekteverzuim naar de Raad van State te sturen. Verder zijn oud-minister Hayo Apotheker benoemd als burgemeester van Sudwest Fryslan, en waarnemend burgemeester Mirjam van 't Veld tot burgemeester van Stichtse Vecht.