Politiebond ACP

Nationale Politie: de stand van zaken

De politiebonden hebben op maandag 12 december een overleg met Kwartiermaker Gerard Bouman over de ontwikkeling van de Nationale Politie. De ACP volgt dit proces kritisch en van dichtbij op de voet. "We vinden het van belang om onze leden hierover gedurende het traject zo goed en volledig mogelijk te informeren. De ACP maakt de belangrijkste zaken in dit dossier daarom zo inzichtelijk als mogelijk voor de achterban", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

Over de ontwikkelingen rondom de Nationale Politie blijkt veel onduidelijkheid te bestaan onder politiemensen. Zo doen er op de werkvloer verhalen de ronde over de vormgeving van het Politiedienstencentrum (PDC). Vooral collega's in de ondersteunende functies maken zich zorgen en willen duidelijkheid. Belangrijk om te weten, is dat op zijn vroegst medio januari 2012 formele besluiten zullen worden genomen op dit punt. Op dit moment wordt alleen gesproken over ideeën en voorstellen. De plannen over de concrete vormgeving van het PDC worden nog door betrokken partijen kritisch bekeken, besproken en eventueel gewijzigd. "Het spreekt voor zich dat wij de belangen van de betreffende groep collega's hierbij scherp in het oog houden. Wij zijn het als vakbond eens met centrale aansturing vanuit het PDC, maar hebben als voorwaarde gesteld dat gedeconcentreerd werken, dus vanuit verschillende locaties, mogelijk moet blijven."

Inrichtingsplannen

Inmiddels zijn de regionale en landelijke kwartiermakers van de Nationale Politie bezig met de inrichtingsplannen. De ACP ontvangt echter signalen van leden dat er korpsen zijn die al op voorhand hebben bepaald wat er op afdelingsniveau en zelfs op persoonlijk niveau gaat veranderen voor collega's. Hier kan in dit stadium zeker nog geen sprake van zijn. De ACP hoort het dan ook graag van collega's als zij hiermee zijn/worden geconfronteerd. Meldingen hiervan kunnen worden gemaild naar cbbonleesbaaracponleesbaarnl. De ACP zal deze meldingen op een zorgvuldige manier onder de aandacht brengen van de Kwartiermaker Nationale Politie.

Voorrangspositie?

De regionale en landelijke kwartiermakers worden door een groot aantal politiecollega's ondersteund in hun werk. Zij vormen zogezegd een `kwartiermakersorganisatie'. De ACP hoort van verschillende collega's uit het veld dat zij zich zorgen maken over een eventuele voorrangspositie van de politiemensen die deel uitmaken van de `kwartiermakersorganisatie'. De ACP wil duidelijk maken dat geen enkele politieman of -vrouw voorrang krijgt bij de plaatsing in de nieuwe organisatie.

Benoeming 'top 70' leidinggevenden

Een ander onderwerp waar de ACP reeds een kritisch geluid over heeft laten horen, is de benoeming van de 'top 70' leidinggevenden. De minister van Veiligheid & Justitie heeft besloten om voor de benoeming van de `top 70' leidinggevenden af te willen wijken van het landelijk sociaal statuut (direct door de minister benoemd). Dit besluit is opgenomen in de invoeringswet van de Politiewet. Een wet die inmiddels is aangenomen door de Tweede Kamer. De politiebonden hebben aangegeven hiermee alleen akkoord te kunnen gaan indien de bonden worden betrokken bij c.q. inbreng kunnen hebben op de criteria c.q. eisen die aan deze groep leidinggevenden zullen worden gesteld.

Inzichtelijk

De ACP kan zich goed voorstellen dat politiemensen met vragen zitten over dit onderwerp. De vorming van de Nationale Politie heeft immers ingrijpende gevolgen voor alle politiemensen. De ACP doet dan ook haar uiterste best om het gehele traject zo goed mogelijk inzichtelijk te maken en haar leden hierbij te betrekken.

---

09/12/11 15:24

---