Belgische Federale Overheid


* Luchtvaartpolitie strijdt al 30 jaar tegen valse reisdocumenten op Brussels Airport

Luchtvaartpolitie strijdt al 30 jaar tegen valse reisdocumenten op Brussels Airport

Datum: 09 december 2011

Het team Valse en Vervalste Reisdocumenten (VVR) van de Luchtvaartpolitie viert dit jaar zijn 30-jarig bestaan. De voorbije drie decennia streed het VVR-team tegen fraudeurs die steeds spitsvondiger voor de dag komen bij het namaken of vervalsen van reisdocumenten. Dankzij hun expertise, permanente bijscholing en nieuw detectiemateriaal blijft het VVR-team deze fraudeurs opsporen en zijn ze een autoriteit in hun vak.

De experten van het VVR-team werken voornamelijk achter de schermen. De eerste controle van reisdocumenten gebeurt door de grenscontroleurs aan de balie, bij verdachte documenten worden passagiers doorverwezen naar een grondigere controle door het VVR-team. In 2010 werden ongeveer 10 000 passagiers met verdachte documenten doorverwezen, na controle door het VVR-team resulteerde dit uiteindelijk in ruim 1 500 fraudedossiers.

Naast deze controles 'in de tweede lijn' voert het team nog tot 20 controles per dag uit aan de gates zelf. Hierbij worden zowel de passagiers als de documenten onderworpen aan een grondige controle welke zowel tijd als expertise vraagt.
Daarnaast organiseert deze dienst nog opleidingen in het opsporen van valse en vervalste documenten voor andere politiediensten, de parketten, arbeidsinspecteurs, ambassadepersoneel en medewerkers van luchtvaartmaatschappijen.

Meer informatie vindt u op de website van de federale politie Externe link