Provincie Utrecht

Publiek klapt voor optreden rapper

Geslaagde afsluiting Programma De Utrechtse Schatkamer

Programmamanager Benedikte Lampe noemt in haar inleiding dat er veel mooie projecten in nieuwe samenwerkingsverbanden zijn ontstaan. De erfgoedorganisaties zijn dankzij dit programma meer van buiten naar binnen gaan denken.

Zij constateert dat digitalisering en ontsluiting van collecties zeker geen onontgonnen terrein meer is. Tenslotte deelt zij mee dat binnen dit programma zeer bewust is gekozen voor digitale communicatie zoals website en nieuwsbrieven.

Doel van het programma was het beleefbaar en toegankelijk maken van het cultureel erfgoed, nieuwe samenwerkingsverbanden te stimuleren bij instellingen en het versterken van het cultuurhistorisch profiel van de provincie.

Publiek voor slotbijeenkomst DUS

Voorafgaand aan de slotbijeenkomst is er gelegenheid voor een kop koffie met een Domtorentje

Projectaanvragen

De afgelopen 4 jaar is er veel werk verzet: er werden maar liefst 155 projectaanvragen gedaan, 80 projecten zijn gehonoreerd en van start gegaan, waarvan 24 bij musea, 12 bij de archieven en 12 bij kunsten en bibliotheken. Het Schatkamer Atelier heeft in deze periode 10 bijeenkomsten georganiseerd voor culturele en erfgoedinstellingen onder meer op het gebied van kennisdeling en digitalisering.

Het Schatkameratelier onder leiding van Ateliermeester Saskia Goëken ontving een pluim voor de werkzaamheden die zijn verricht. Het atelier heeft zich ingezet voor deskundigheidsbevordering en netwerken. Ook het stimuleren van digitalisering van collecties en naar buitengericht denken heeft tal van instellingen een nieuwe richting doen inslaan.

Deelnemers geeft mening over DUS

Frans ter Maten, directeur LEU, vraagt een deelnemer naar zijn mening over De Utrechtse Schatkamer

Toekomst

Arja van Veldhuizen van Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) ging vervolgens in op de toekomst. Hoe nu verder? Het programma met de subsidieregeling gaat stoppen. De verworven kennis en ervaring nemen we mee naar de toekomst. Frans ter Maten, directeur van Landschap Erfgoed Utrecht, vervolgt het programma met een vraagronde door de zaal. Uit de zaal borrelden de ideeën op. Eén van de ideeën die geopperd werd: "Zet het concept Schatkamer niet aan de kant, blijf net zo enthousiast als nu. "

Het Schatkamer programma is dan wel eind 2011 afgelopen, maar de uitvoering van projecten loopt gewoon door. Onlangs kregen 18 projecten nog subsidie. Ook blijft erfgoed aandacht krijgen binnen de provincie. Volgend jaar is het Jaar van de Buitenplaatsen.

Zo'n 70 aanwezigen woonden de afsluiting van het programma De Utrechtse Schatkamer op 24 november in het Vorstelijk Complex in Utrecht.

Bekijk de website: www.deutrechtseschatkamer.nl