Raad van de Europese Unie

L
Brussel, 9 december 2011
(OR. en)
18424/11
PRESSE 487
Verklaring van de hoge vertegenwoordiger, Catherine Ashton, namens de Europese Unie op de Dag van de Mensenrechten, 10 december 2011
Op de Dag van de Mensenrechten, eert de Europese Unie de mensenrechtenverdedigers die hun leven wijden aan het bevorderen en verdedigen van de fundamentele rechten van de mens overal ter wereld. Dit jaar gaat op de Dag van de Mensenrechten de aandacht in het bijzonder uit naar het werk van de mensenrechtenverdedigers, en naar de manier waarop sociale media kunnen worden gebruikt om veranderingen te bevorderen en te steunen. De Arabische lente herinnert er ons levendig aan dat mensenrechten universeel zijn en dat mensen, waar ook, in waardigheid en vrijheid willen leven. Duizenden mensen hebben in het afgelopen jaar besloten dat de tijd gekomen is om hun rechten op te eisen. De sociale media hebben deze boodschap uitgedragen, en activisten en individuele burgers een instrument aangereikt om hun isolement te doorbreken, ideeën te verspreiden en onderdrukking aan te klagen.
Het gebruik van sociale media ter bevordering van de mensenrechten mag door regeringen niet aan banden worden gelegd. De EU heeft herhaaldelijk en openlijk haar veroordeling uitgesproken over de beperkingen van de vrijheid van meningsuiting en van de toegang tot het internet, alsook over de arrestatie van bloggers wereldwijd.