Ingezonden persbericht


Groot educatief project rondom vocale muziek:
GROOT AMADEUS OMROEPKOOR

In het Muziekcentrum van de Omroep vinden deze maand workshops plaats in het kader van een groot educatief project rondom vocale muziek. Dit onderscheidende initiatief beleeft hiermee zijn derde jaargang. De resultaten van de workshops worden gepresenteerd rondom het concert van de Radio Kamer Filharmonie op 9 december aanstaande in het paviljoen van Vredenburg Leidsche Rijn. Dit project is een samenwerkingsverband van MCO Educatie, het Groot Omroepkoor, het Utrechts Centrum voor de Kunsten, Vredenburg Utrecht en het Amadeus Lyceum.

Leerlingen presenteren hun eigen vocale composities De groep leerlingen die deze avond hun eigen vocale composities presenteert, samen met zestien professionele zangers van het Groot Omroepkoor, trad in april van dit jaar op in Vredenburg Leidsche Rijn. De leerlingen, afkomstig uit VMBO-, HAVO- en VWO-klassen van het Amadeus Lyceum uit Vleuten, volgen allen muziek als eindexamenvak en hebben al eerder op het MCO workshops gevolgd. Nu komen ze weer bij elkaar om onder leiding van animateur/zangeres Suzi Zumpe en animateur/componist John Barber te zingen en te componeren samen met leden van het Groot Omroepkoor. Leerlingen nemen op deze wijze al creërend deel aan een leerproces ('creative learning') waarin de praktijk van professionele muziekbeoefening nauw is betrokken.

Zelfgeschreven liedteksten op het thema 'Water'
De zangers van het Groot Omroepkoor studeren onder leiding van dirigent MaNOj Kamps een programma in van vocale werken van o.a. Britten en Whitacre, met als overkoepelend thema 'water'. Dit thema komt ook terug in het programma van de Radio Kamer Filharmonie op 9 december, met werken van Mendelssohn (Meeresstille und glückliche Fahrt) en Schumann ('Rheinische' Symfonie). De leerlingen schreven zelf liedteksten die op het thema 'water' zijn gebaseerd.

Later deze maand gaat een nieuwe groep leerlingen met dezelfde groep koorzangers aan het werk, ondersteund door enkele leerlingen uit de huidige groep. Zij treden op als mentor-leerlingen (ook wel peer-group genoemd), waardoor kennis, ervaring en enthousiasme op doelmatige wijze worden overgedragen. Een optreden zal volgen op het Amadeus Lyceum. Tevens wordt er een docentendag georganiseerd waarbij alle docenten van de school met de zangers van het Groot Omroepkoor zingen, zodat ook collega's in andere vakken kennis kunnen nemen van deze bijzondere benadering van het leerproces.

Presentatie educatieproject Groot Amadeus Omroepkoor Vredenburg Leidsche Rijn - Paviljoen

In de pauze van het concert van het Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Philippe Herreweghe: vrijdag 9 december 2011 * 20.15 uur
Entreee: ¤ 33,- / ¤ 26,- (CJP en U-pas )