Provincie Noord-Brabant


Mime-Version: 1.0


Message-Id:


's-Hertogenbosch, 9 december 2011


Initiatief Brabantse waterschappen en provincie voor nieuwe visie waterveiligheid

Brede aanpak noodzakelijk voor droge voeten in Brabant
Deze week besprak de Tweede Kamercommissie de stand van zaken rond het waterveiligheidsbeleid in Nederland. Uit de rapporten die naar de Tweede Kamer zijn gestuurd, blijkt dat er aanleiding is om het rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen. Provincie Noord- Brabant en waterschappen ontwikkelen hiervoor samen met andere partners een nieuwe visie.

Opgaves
Voor het rivierengebied, waaronder de Maas, ligt er voor de toekomst een dubbele opgave. Er valt meer regen in de winter, daardoor moet er meer water door de Maas worden afgevoerd. De rivier heeft meer ruimte nodig en de dijken moeten aangepast worden om de veiligheid op peil te houden.
Aanvullend geldt dat de veiligheidsnormen voor het rivierengebied de komende jaren aangescherpt moeten worden. De dijken beschermen nu immers meer mensen en welvaart dan vroeger. Om óók in de toekomst droge voeten te houden, is er méér nodig dan alleen het verstevigen van onze dijken.
Waterschappen en Provincie Noord-Brabant ontwikkelen samen met andere partners hiervoor een nieuwe visie. In het pilotproject 'Waterveiligheid in Noordoost Brabant' zijn al verschillende strategieën uitgewerkt. Dit gaat ook gebeuren voor de Zuidwestelijke Delta.

Integrale visie
Binnen het Deltaprogramma werken waterschap Aa en Maas en Provincie Noord-Brabant aan een visie die de waterveiligheid in de toekomst vergroot. Lambert Verheijen, dijkgraaf waterschap Aa en Maas: "Nieuw is dat deze visie niet alleen ingaat op het versterken van de primaire keringen maar ook naar andere maatregelen kijkt. Hierbij wordt gekeken hoe maatregelen aan de dijk, gekoppeld kunnen worden met de ruimtelijke ontwikkeling van een gebied. Alleen gezamenlijk kunnen we Brabant in de toekomst optimaal beschermen tegen hoogwater."
Ook in de Zuidwestelijke Delta wordt volop ingezet op de integrale aanpak van de waterveiligheid. Johan van Hout, gedeputeerde provincie Noord-Brabant: "We gaan investeren in de Zuidwestelijke Delta om ervoor te zorgen dat de waterveiligheid ook in de toekomst blijft gewaarborgd. Tegelijkertijd moeten die investeringen zijn gericht op regionale ruimtelijke ontwikkelingen die de economie stimuleren. Op die manier levert elke geïnvesteerde euro extra rendement op. De Brabantse partners leveren hieraan hun bijdrage, maar ook het Rijk zal een deel voor zijn rekening moeten nemen."


Werk in uitvoering
Op dit moment werkt Waterschap Aa en Maas nog aan een aantal dijkvakken. Een aantal jaren geleden bleek dat de Maasdijk rond het eiland Keent, het dijktraject Grave-Overlangel en een klein deel bij Boxmeer niet volledig voldoen aan de nieuwe normen van de Waterwet. Het gaat het om 6,2 km dijk die verstevigd moet worden. De verbeteringen bestaan voornamelijk uit verbreding en ophoging van de berm aan de teen van de dijk of verbetering van het voorland. Afgelopen juni is gestart met de dijkverbetering op het traject Grave-Overlangel. Dit wordt volgend jaar afgerond. Dan starten naar verwachting ook de andere dijkverbeteringstrajecten.

Waterschap Brabantse Delta werkt in het kader van het Rijksprogramma 'Ruimte voor de Rivier' aan het omvormen van de Overdiepse polder tot een waterbergingsgebied ten tijde van extreme hoogwaterstanden. De agrarische functie van de polder blijft behouden dankzij terpen. Daarnaast wordt gewerkt aan diverse dijkverbeteringswerken naast de Maas. In het kader van de Zuid Westelijke Delta wordt door het waterschap Brabantse Delta gewerkt aan de voorbereidingen voor grootschalige waterberging in het Volkerak Zoommeer.