Hartstichting werkt mee aan tv-serie `Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed´

dinsdag 4 oktober 2011

Den Haag,4 oktober 2011 - De Hartstichting werkt mee aan de nieuwe VPRO tv-serie `Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed'. Deze familieserie gaat over de 9-jarige Ollie Hartmoed met een bijzondere familie én een aangeboren hartafwijking. Ollie heeft een ASD (Atriumseptumdefect) , een `gaatje' in zijn hart waar hij tijdens de serie achter komt.

Hart- en vaatziekten komen niet alleen voor bij oudere mensen, ook kinderen kunnen hartproblemen hebben. De Hartstichting vindt het belangrijk dat mensen weten dat er in Nederland 25.000 kinderen zijn met een aangeboren hartafwijking. Jaarlijks worden ongeveer 1.300 kinderen geboren met een aangeboren hartafwijking, hiervan heeft 10% een ASD

De serie gaat over Ollie die als doel heeft zijn ingewikkelde familie weer bij elkaar te brengen. Tijdens zijn missie komt hij er achter dat hij een hartafwijking (ASD) heeft en dat deze hartkwaal al langer in de familie voorkomt. Gelukkig zijn de medische ontwikkelingen inmiddels zo ver dat Ollie met een eenvoudige ingreep geholpen kan worden. Er wordt een klein parapluutje in zijn hart uitgeklapt. Ollie's oudere halfbroer blijkt ook een hartafwijking (ASD) te hebben gehad. Bij hem was toen een operatie via een parapluutje nog niet mogelijk, dus heeft hij een openhartoperatie ondergaan.

De vooruitzichten voor kinderen met een aangeboren hartafwijking worden dus gelukkig steeds beter. Want door wetenschappelijk onderzoek is er steeds meer kennis over aangeboren hartafwijkingen en zijn de operatietechnieken en de zorg voor patiëntjes sterk verbeterd. Begin 20^e eeuw werd slechts 15% van de baby´s met een aangeboren hartafwijking ouder dan 20 jaar. Tegenwoordig bereikt 85% de volwassen leeftijd. Maar we weten nog lang niet alles over aangeboren hartafwijkingen. Daarom financiert de Hartstichting al jarenlang onderzoek op dit gebied.

Ollie Hartmoed is een productie van Lemming Film naar scenario van Robert Alberdingk Thijm. Met een sterrencast van Susan Visser, Aart Staartjes, Gijs de Lange, Rick Paul van Mulligen, Kitty Courbois, Sebastiaan Labrie, Leontine Borsato, Barry Atsma, Teun Stokkel, Bracha van Doesburg en Louis Talpe. Te zien vanaf 10 december op Nederland 3 om 19.00 uur.