Watersportverbond - KNWV

Cursus Weer en Watersport

maandag 31 oktober 2011

In samenwerking met het Watersportverbond organiseert MeteoVista in Zeist op zaterdag 10 december de cursus Weer en Watersport.

Kennis over de verschillende weersystemen kan onbegrip en onzekerheid over weersveranderingen wegnemen en bijdragen aan de veiligheid op het water. Daarbij geldt âhoe beter je het weer begrijpt, des te beter kun je inspelen op de mogelijkheden (wedstrijdzeilen), de ongemakken (neerslag), maar ook op de gevaren (harde wind en onweer)â.

Gericht op Nederland
De cursus Weer en Watersport is bedoeld voor zowel de beginnende als de meer ervaren watersporter en is specifiek gericht op de Nederlandse binnenwateren, het IJsselmeer en het kustgebied.

Aanwenden voor eigen gebruik
Tijdens de cursus krijgt u inzicht in de samenhang van de verschillende weerelementen als wind, wolken en neerslag en verschillende grote en kleine weersystemen. U leert de beschikbare weersverwachtingen beter te interpreteren en optimaal aan te wenden voor eigen gebruik. Verder leert u om te gaan met situaties waarbij het actueel waargenomen weer afwijkt van de verwachting. Naast de theorie is er voldoende ruimte om aan de hand van praktijkopdrachten te werken met weerkaarten en weersverwachtingen.

Opbouw cursus
De cursus is opgebouwd uit de volgende vijf onderdelen:

* De opbouw en de werking van de atmosfeer

* Het ontstaan van verschillende grote en kleine weersystemen en de invloed op het weer

* Variaties in windsnelheid en windrichting

* Relevante informatie uit weerkaarten en weersverwachtingen
* Herkennen van weersveranderingen aan de hand van wind, wolken en luchtdruk

Kosten
De cursus bedraagt ⬠119,- per persoon. Dit is inclusief
cursusmateriaal, oefenmateriaal, koffie, thee, lunch en een bewijs van deelname.

Kijk voor meer informatie op de website van weeronline.