Evangelische Omroep

Gebrek aan geld veroorzaakt onnodige sterfte

Nederland Helpt, donderdag 10 december, 17.05 uur, Nederland 2

Patience bij dokter Herman ten Hoeve

Het dictatoriale klimaat in Zimbabwe heeft ernstige gevolgen voor de gezondheidszorg in het land. Overheidsklinieken functioneren veelal niet naar behoren. Medicijnen zijn schaars en te duur, waardoor veel mensen onnodig komen te overlijden. Bovendien vormt hiv/aids al jaren een grote bedreiging voor de volksgezondheid. In een nieuwe serie van vier afleveringen vertelt Nederland Helpt het verhaal van een aantal ernstig zieke Zimbabwanen. In het Morgensterziekenhuis krijgen zij en vele van hun lotgenoten medische hulp. Voor zover het ziekenhuis die kan geven, tenminste; voor zowel medicijnen als apparatuur is er namelijk nauwelijks geld.

Terwijl het Morgensterziekenhuis de kosten om patiënten te behandelen niet kan dekken, is het aantal patiënten de afgelopen jaren verdrievoudigd. Het gevolg is dat voor velen de letterlijk levensbelangrijke medicatie gewoonweg niet voorradig is of veel te duur. In Nederland Helpt zien we Patience, bijvoorbeeld. Zij heeft kanker en is daarnaast besmet met het hiv-virus. Na onderzoek blijkt dat alleen medicijnen tegen hiv en chemotherapie haar kunnen helpen. De kennis voor het toedienen van de chemotherapie is aanwezig in het Morgensterziekenhuis; het geld ervoor echter niet. Er is voor haar weinig hoop meer. Ze wordt teruggestuurd naar haar hutje, waar ze waarschijnlijk binnen korte tijd zal overlijden.

Om de patiënten regelmatig van medicijnen te kunnen blijven voorzien, moeten de klinieken in de dorpen hen goed blijven volgen. Als dit niet gebeurt, kan dat grote gevolgen hebben. Het hartverscheurende verhaal van de twaalfjarige Sinikwe is hiervan een tekenend voorbeeld. Op jonge leeftijd verliest ze haar ouders aan aids. Haar oma neemt de zorg voor het meisje op zich. Gedurende die tijd gaat het, door het slikken van medicijnen tegen hiv, goed met de gezondheid van Sinikwe. Als haar tante haar echter bij haar oma weghaalt en verzuimt de benodigde medicatie op te halen, wordt het meisje levensbedreigend ziek. Patiënten als Sinikwe lopen vaak ongemerkt hun medicijnen mis, waardoor velen onnodig komen te overlijden. Nederland Helpt maakte een reportage over het Morgensterziekenhuis, dat door de geboden medische hulp van levensbelang is geworden voor zo'n 200.000 mensen in Zimbabwe.

Websites

Nederland Helpt
Pers Nederland Helpt

Contactpersoon EO-Marketing & Communicatie

Birgitta Roos
Telefoon: (035) 647 47 04
E-mail: birgitta.roos@eo.nl