Woningcorporatie Ymere

Zaterdag 10 december: een kijkje in de woning van Anne Frank

24-11-2011

Ymere geeft maximaal 300 belangstellenden de unieke mogelijkheid om de Amsterdamse woning te bezichtigen waar Anne Frank woonde voordat zij onderdook.

Ymere werkt hierbij nauw samen met het Nederlands Letterenfonds en Boekhandel Jimmink.

Gewoond van 1933 tot 1942
De familie Frank woonde aan het Merwedeplein van december 1933 tot juli 1942. Hier begon Anne op haar dertiende verjaardag, op vrijdag 12 juni 1942, in haar dagboek. De woning aan het Merwedeplein in Amsterdam-Zuid werd in 2004 gekocht door woningcorporatie Ymere. Ymere restaureerde de woning in de oorspronkelijke jaren-dertig-stijl.

Vooroorlogse sfeer
In de woning herinnert ook veel huisraad -origineel of replica- aan de bewoning van de familie Frank, dankzij de inbreng van de Anne Frank Stichting. Veel is in bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hierdoor hangt er de sfeer zoals de familie Frank het huis destijds achterliet.

Vrijheid, tolerantie en begrip
De woning wordt nu verhuurd aan het Nederlands Letterenfonds en dient als onderkomen voor buitenlandse schrijvers die niet vrij kunnen werken in hun eigen land. Zo is het een plek geworden waar vrijheid, tolerantie en begrip voortleven. De woning is normaliter nooit toegankelijk voor bezichtiging. Er doet zich nu een unieke mogelijkheid voor om eenmalig een Open Huis te organiseren.

Programma

* Wanneer: zaterdag 10 december 2011

* Tijd: Van 10.00 tot 16.00 uur (ingedeeld op een tijdstip, groepen vertrekken vanuit de salon van boekhandel Jimmink, Waalstraat 51).
* Voor wie: alleen voor mensen met toegangskaarten
* Toegangsprijs: 7,50 per persoon

* Waar te koop: Boekhandel Jimmink, Rooseveltlaan 62 na reservering via office@jimminkboek.nl. Op=op

Restricties
Toegangskaarten zijn gekoppeld aan een tijdstip. Maximaal 2 kaarten per belangstellende. Kinderen onder de 10 jaar geen toegang wegens kwetsbaarheid meubilair.

Boek cadeau
Na bezoek aan de woning van de familie Frank kunnen bezoekers het boek Het Andere Huis van Anne Frank cadeau krijgen tegen inlevering van 2 toegangskaarten. Normaal is het boek te koop bij de boekhandel voor 17,50.

Boekhandel Jimmink & literaire salon
Het was bij deze boekhandel waar in juni 1942 het dagboek werd gekocht. Ter gelegenheid van de eenmalige openstelling van de woning organiseert boekhandel Jimmink een literaire salon op woensdagavond 7 december. De jeugdvriendin van Anne Frank, Jacqueline van Maarsen, bracht in februari het boek - Je Beste Vriendin Anne - uit. Tijdens de literaire salon haalt zij herinneringen op aan haar jeugdjaren met Anne.

Ook voor de literaire salon moeten vooraf toegangskaarten worden gekocht. Voor meer informatie over deze literaire salon kunt u zich wenden tot boekhandel Jimmink: office@jimminkboek.nl of www.jimminkboek.nl

Monument
Dit jaar maakte Stadsdeel Zuid het voornemen bekend om de Anne Frank woning de status van gemeentelijk monument te geven. Ymere bezit al ruim 370 andere rijks- en gemeentelijke monumenten. Ymere koestert het cultureel en historisch erfgoed, en wil bovendien dat de herinnering aan Anne Frank levend blijft.