Gemeente Den Haag

Gratis concert rond uitreiking Willem Pijperprijs

Componist Yannis Kyriakides krijgt zaterdag 10 december de Willem Pijperprijs tijdens de 22e editie van Dag in de Branding. Kyriakides ontvangt de muziekprijs van de gemeente Den Haag op voordracht van de Johan Wagenaar Stichting voor zijn werk Dreams of the Blind (2007). Yannis Kyriakides (bron: korzo.nl)

In deze compositie verkent Kyriakides de droomwereld van blinde mensen. "Duiken er beelden op in de dromen van mensen die nooit hebben gezien?" En: "kun je klanken dromen, of woorden?" Ensemble, live elektronica en tekstprojecties laten de emoties klinken van mensen die niet zien.

In het juryrapport roemt de Johan Wagenaar Stichting de toegankelijke en overtuigende manier waarop Kyriakides zijn artistieke doelstellingen in Dreams of the Blind waarmaakt. Ook op het programma staat Kyriakides' werk Wavespace (2011) voor instrumentaal octet, live elektronica en live video.

Over Yannis Kyriakides

Yannis Kyriakides (Cyprus, 1969) studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit van York (GB) en compositie bij Louis Andriessen en Dick Raaijmakers aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daar ontwikkelde hij een geheel eigen manier van componeren met een sterk conceptueel karakter, een originele visie op muzikale tijd en ruimte, en een theatrale uitwerking.

Willem Pijperprijs

De Willem Pijperprijs is een compositieprijs van de gemeente Den Haag. De Johan Wagenaar draagt een werk voor met een bijzondere `signaalfunctie'. Niet alleen als waardering voor het werk zelf, maar ook om de muziekwereld te prikkelen meer ruimte te maken voor vernieuwende muzikale geesten.

Asko|Schönberg

Het Asko|Schönberg is het belangrijkste Nederlandse gezelschap voor nieuwe muziek. Daarbij klinken niet gevestigde namen als Andriessen, Goebaidoelina en Ligeti, maar ook jongere componisten als Van der Aa, Padding, Widmann en Zuidam. Bovendien besteedt Asko|Schönberg aandacht aan de allerjongste componisten en aan de grondleggers van de moderne muziek: van Weill tot Schönberg en van Stravinsky tot Messiaen. Vaste dirigent is Reinbert de Leeuw, in Korzo dirigeert Bas Wiegers.
* Korzo Theater, Den Haag zaterdag 10 december, uitreiking 13.30 uur, concert 15.00 uur, toegang gratis. Reserveren via de website van Korzo.