Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuid


---

Woning Anne Frank even open

5 december 2011

Op zaterdag 10 december is de woning aan het Merwedeplein te bezichtigen waar Anne Frank woonde voordat zij onderdook. Woningcorporatie Ymere biedt deze unieke mogelijkheid aan maximaal 300 belangstellenden. Ymere werkt hierbij samen met het Nederlands Letterenfonds en Boekhandel Jimmink.

Gewoond van 1933 tot 1942

De familie Frank woonde aan het Merwedeplein van december 1933 tot juli 1942. Hier begon Anne op haar dertiende verjaardag, op vrijdag 12 juni 1942, in haar dagboek. De woning in Amsterdam-Zuid werd in 2004 gekocht door woningcorporatie Ymere. Ymere restaureerde de woning in de oorspronkelijke jaren-dertig-stijl.

Woning Anne Frank

Vooroorlogse sfeer

In de woning herinnert ook veel huisraad -origineel of replica- aan de bewoning van de familie Frank, dankzij de inbreng van de Anne Frank Stichting. Veel is in bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hierdoor hangt er nog steeds de sfeer zoals de familie Frank het huis destijds achterliet. Inmiddels heeft stadsdeel Zuid de woning voorgedragen als gemeentelijk monument.

Vrijheid, tolerantie en begrip

De woning wordt nu verhuurd aan het Nederlands Letterenfonds en dient als onderkomen voor buitenlandse schrijvers die niet vrij kunnen werken in hun eigen land. Zo is het een plek geworden waar vrijheid, tolerantie en begrip voortleven. De woning is normaliter nooit toegankelijk voor bezichtiging. Er doet zich nu een unieke mogelijkheid voor om eenmalig een rondleiding te organiseren.

Programma


* Wanneer: zaterdag 10 december 2011

* Tijd: 10.00 - 16.00 uur (bezoekers vooraf ingedeeld op een tijdstip)

* Voor wie: alleen voor mensen met toegangskaarten
* Waar: kaartjes zijn alleen geldig voor een bepaald tijdstip. Groepjes bezoekers vertrekken vanuit de salon van boekhandel Jimmink, Waalstraat 51.

* Prijs: EUR 7,50

* Waar te koop: Boekhandel Jimmink, Rooseveltlaan 62 na reservering via office@jimminkboek.nl. Wacht op bevestiging per mail. Op=op.
* Het was bij deze boekhandel waar in juni 1942 het dagboek werd gekocht.

Restricties

Toegangskaarten zijn gekoppeld aan een tijdstip. Maximaal 2 kaarten per belangstellende. Kinderen onder de 10 jaar geen toegang wegens kwetsbaarheid meubilair.

Boekhandel Jimmink & literaire salon

Ter gelegenheid van de eenmalige openstelling van de woning organiseert boekhandel Jimmink een literaire salon op woensdagavond 7 december. De jeugdvriendin van Anne Frank, Jacqueline van Maarsen, bracht in februari het boek - `Je Beste Vriendin Anne' - uit. Tijdens de literaire salon haalt zij herinneringen op aan haar jeugdjaren met Anne.

---