Grote SIT-IN tegen uitlevering Gbagbo

Persbericht van CADSCI-Holland

VREEDZAME PROTEST-ACTIE tegen uitlevering president Laurent Gbagbo aan Internationaal Strafhof in Den Haag, Zaterdag 10 december 2011, vanaf 12:30 uur.

In de nacht van dinsdag 29 op woensdag 30 november 2011 is president Laurent Gbagbo van Ivoorkust op last van de heer Luis Moreno Ocampo, procureur van het Internationaal Strafhof, overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen.

Zeer veel in het buitenland levende Ivorianen en kritisch denkende Afrikanen zetten grote vraagtekens bij de rol van de internationale gemeenschap in Ivoorkust in het algemeen en de juridische grondslag van deze uitlevering in het bijzonder.

De dag na de uitlevering stelde Guillaume Soro, de premier van Ivoorkust, dat de FPI, de politieke partij van president Laurent Gbagbo, de uitlevering had kunnen voorkomen als zij zich minder kritisch zou opstellen tegenover het nieuwe regime van president Alassane Ouattara. Dit betekent dat het Internationaal Strafhof en de internationale gemeenschap zich voor het karretje heeft laten spannen van het bewind van Alassane Ouattara.

Hoe kan het dat alleen Laurent Gbagbo wordt aangeklaagd, terwijl de rapporten van de voorafgaande onderzoeksmissies van de VN hebben vastgesteld dat de pro-Ouattara-troepen op grote schaal misdrijven hebben gepleegd met name in het Westen van Ivoorkust. Alle betrokkenen weten dat de situatie in Ivoorkust al minstens tien jaar lang zeer complex is en dat vele Ivorianen Gbagbo nog steeds als hun president zien. Men zou dus een gematigd en behoedzaam beleid verwachten van de internationale gemeenschap, maar niets is minder waar. Het besluit van de heer Ocampo om een arrestatiebevel jegens president Laurent Gbagbo uit te vaardigen heeft alle snelheidsrecords van het Internationaal Strafhof gebroken, aangezien het onderzoek pas in oktober 2011 is begonnen.

SIT-IN, een vreedzame protestactie:
Om te protesteren tegen de uitlevering van president Laurent Gbagbo van Ivoorkust aan Den Haag, heeft een twintigtal gerenommeerde organisaties van de Ivoriaanse en Afrikaanse diaspora in Europa zich broederlijk verenigd onder de vlag van het CPAD (de stuurgroep van diaspora-acties) en organiseert zaterdag 10 december om 12.30 uur een vreedzame protestactie, een ouderwetse SIT-IN voor de deur van het Internationaal Strafhof. De organisatie houdt rekening met 750 zeer gemotiveerde demonstranten, uit heel Europa!

Wij nodigen de internationale pers van harte uit om de SIT-IN bij te wonen en te spreken met de belangrijke kritische vertegenwoordigers van de Ivoriaanse en Afrikaanse gemeenschap in Europa. Er zullen vele honderden internationaal vermaarde en betrokken Afrikanen aanwezig zijn om hun protest kenbaar te maken.

Wanneer?
Zaterdag 10 december 2011, vanaf 12:30 uur.

Waar?
Internationaal Strafhof: Maanweg 174, 2516 AB Den Haag.

Wie?

De SIT-IN wordt georganiseerd onder de vlag van het CPAD (de stuurgroep van diaspora-acties) met actieve medewerking van de volgende partnerorganisaties en -associaties:

- CPAD (Belgique-Luxembourg-France-Scandinavie-Espagne Etc.) - CADSCI-Hollande
- CRI-TD (Cercle de Réflexion et d'Initiatives pour un Togo Démocratique)
- COPACI
- COTE D'IVOIRE COALITION
- COJEP EUROPE
- CRI-PANAFRICAIN
- CADIS - SUISSE
- COORDINATION DES PATRIOTES DU ROYAUME UNI
- CURCI
- CUR Italie
- CRD France
- COJEP (France-Suisse Etc.)
- MIR FRANCE
- LES FEMMES PATRIOTES DE France
- FEMMES PATRIOTES DE LYON
- UMAD
- ARTISTES PATRIOTES DE LA DIASPORA
- MER
- EFFORT HUMANITAIRE
- FPI France




Razende Robot Reporter