KRO

Debat op 2: Wie voedt er op: de ouders of de school?

Uitzenddatum: 10/12/2011

Onderwijsminister Van Bijsterveldt pleitte afgelopen week voor meer betrokkenheid van vaders en moeders bij de scholen van hun kinderen. Daarmee haalde ze zich de woede op haar hals van menig ouder. Moeten ouders meer betrokkenheid tonen op scholen of moeten leraren juist de ouders meer ontzien in de opvoeding? Zijn ouders te veeleisend? Leraren die helpen opvoeden, maar dan wel naar de wensen en richtlijnen van de ouders. Is dat reëel? Of moeten docenten meer middelen en vrijheid krijgen om die opvoedende taken op zich te kunnen nemen? Bij wie ligt de opvoeding bij de ouders of de leraar? Arie Boomsma praat hierover zaterdagavond in het KRO/NCRV programma Debat op 2 met ouders en leraren.

Waar bemoeit minister Van Bijsterveldt zich mee? Gaat de politiek zich nu ook al bezig houden met de opvoeding van onze kinderen? De minister wil zelfs contracten afsluiten waarin afspraken staan over ouderlijke hulp aan de leerlingen. Ouders moeten meer helpen bij onder andere voorlezen en huiswerkbegeleiding. Kortom: meer ouderbetrokkenheid bij de scholing.

Veel ouders zeggen het juist veel te druk te hebben met hun werk en zien weinig tot geen mogelijkheden om ook nog op school bij te springen. Hun carrière, inkomen en sociale leven zijn ook belangrijk. Ze draaien zelfs de rollen om. De onderwijsinstellingen zouden juist meer opvoedende taken moeten overnemen van de ouders. Een kind moet in het onderwijs niet alleen les krijgen in lezen en schrijven, maar door de school en de leraar ook gecorrigeerd worden in de opvoeding. Dan kunnen de ouders hard werken voor huis en haard.

Maar moeten docenten de rol van opvoeder wel op zich nemen? Recente incidenten met leraren die hun leerlingen wilden corrigeren leidden tot grote verontwaardiging en in een enkel geval zelfs tot arrestatie van een docent. Een discussie over de opvoeding van kinderen. Ligt deze taak bij de ouders of bij de leraar?
Debat op 2 is een journalistiek discussieprogramma dat tegenstellingen over actuele thema's behandelt. Meepraten op Twitter kan via #debatop2.

Debat op 2, zaterdag 10 december om 21.10 uur op Nederland 2. Live vanuit het Geldmuseum in Utrecht